SLAA

SLAA

VULVALAND

Seksscènes&gesprek in Sociëteit Sexyland.  

VULVALAND

Seksscènes&gesprek in Sociëteit Sexyland.  

do 20 juni 2019
20.30
Sexyland

VULVALAND
Seksscènes&gesprek in Sociëteit Sexyland

Welke rol speelt vrouwelijke seksualiteit in de kunst, media en literatuur? Welke ruimte neemt het orgasme van de vrouw in in literaire seksscènes? Waarom zijn onze favoriete vrouwelijke filmpersonages nooit ongesteld? Waar vinden we de vulva in de kunstgeschiedenis? Waarom wordt de absorberende werking van maandverband nog steeds met blauwe vloeistof aangetoond? En wat doet al deze beeldvorming met onze ideeën over seks en seksualiteit?

Schrijvers, mediamakers en kunstenaars zijn bij uitstek degenen die barrières kunnen doorbreken en onderwerpen bespreekbaar maken. Dit voorjaar verscheen ‘V – Van Vulva tot Vagina’ bij Uitgeverij Pluim, een boek over vrouwelijke seksualiteit, beeldvorming en de orgasmekloof. Tijdens Vulvaland gaan we met deze onderwerpen verder.

Vulvaland is een zintuiglijke avond over seks, kunst en media in Sociëteit Sexyland. Met: Laurine Verweijen, Clarice Gargard, Whitney Selina, Bregje Hofstede, Nadia Bekkers, Maria Vlaar, Mariah Mansvelt Beck, Margriet van Heesch en Valentijn de Hingh.

ESSAY
We openen de avond met een essay van Bregje Hofstede. In het essay Op zoek naar schaamteloze lippen – meer kunst voor de kut, geschreven voor V – van Vulva tot Vagina, onderzoekt schrijver Bregje Hofstede de rol van de vulva in de kunsten en media. Tijdens Vulvaland houdt Bregje op basis van dit essay een pleidooi voor diversiteit in vulvazichtbaarheid.

POEZIE
Wat is de poëtica van de menstruatiecyclus? Na een tevergeefse zoektocht naar poëzie over de lichamelijkheid van de menstruatie­cyclus, besloot Laurine Verweijen deze zelf te schrijven. De reeks Notities trillingen melkglas trapezewerk is daarvan het gevolg. Tijdens Vulvaland luisteren we naar dit gedicht.

PANELGESPREK
Tijdens een openhartig panelgesprek praten we met experts uit de media, kunst, cultuuranalyse en literatuur over seksuele scènes uit hun vakgebied. Wat maakt de scènes geweldig, problematisch of provocerend? Is er bijvoorbeeld wel genoeg diversiteit te zien? Krijgen verschillende soorten lichamen een podium? Hoe kunnen we seks en seksualiteit in onze beeldcultuur anders vormgeven? Wat moet er echt gebeuren? Wie doen het al heel goed?

Met: Clarice Gargard (Journalist & Founder Lilith Mag), Mariah Mansvelt Beck (CEO Yoni), Margriet Van Heesch (Filosoof & Literatuurwetenschapper) en Maria Vlaar (Schrijver & Literatuurcriticus). Dit gesprek wordt gemodereerd door Valentijn De Hingh (Model & Literatuurwetenschapper).

PERFORMANCE
Met haar ‘live videoclips’ onderzoekt choreograaf, performer en MC Mustaj/DJ Gay-Lo Nadia Bekkers manieren om bestaande patronen, systemen en sociale structuren uit te dagen, te bevragen en te doorbreken.

In de speciaal voor Vulvaland gemaakte performance You’re Scary When You’re Sexy tonen Nadia en danser Karina Villafan dat er in seksualiteit een enorme kracht schuilt.

Programma van SLAA, Uitgeverij Pluim en Yoni.
Ontwerp: Studio Asja Keeman