SLAA

SLAA

Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2021

Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2021

do 20 mei 2021

 

Op donderdag 20 mei worden de Jan Hanlo Essayprijzen uitgereikt tijdens een livestream in De Balie. De Jan Hanlo Essayprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt en dragen bij aan de waardering voor het bijzondere literaire genre. De Essayprijs Groot wordt toegekend aan de beste gepubliceerde essaybundel in de afgelopen twee jaar en de Essayprijs Klein gaat naar een ongepubliceerd essay,

Tijdens een feestelijke livestream houdt de winnaar van de Essayprijs Groot 2019, Carolina Trujillo, de Hanlo-lezing. Jan Postma draagt een column voor over de staat van het essay. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot.

Eerst wordt de Jan Hanlo Essayprijs Klein uitgereikt: de prijs gaat naar een van de niet eerder gepubliceerde ingezonden essays met het thema ‘Nooit meer stil’, naar het gelijknamig gedicht van Hanlo uit 1947. Vervolgens wordt de winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021 bekendgemaakt.

Genomineerden Essayprijs Groot 2021:
—  Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya
—  Zelfverwoestingsboek van Marian Donner
—  Dag nacht licht toch van Sytske Frederika van Koeveringe
—  Frictie van Miriam Rasch
—  Waagstukken van Charlotte Van den Broeck

Genomineerden Essayprijs Klein 2021:
—  ‘De onzichtbare radio’ van Christine Geense
—  ‘Je zou willen schrijven’ van Bauke Vermaas
—  ‘De flat’ van Münise Yavuz

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs 2021 bestaat uit Mirjam van Hengel (juryvoorzitter), Arjen Fortuin, Lotfi El Hamidi, Jannah Loontjens en Manon Uphof.

De Vimeo-livestream begint om 20.00 en is te vinden via de kanalen van de Jan Hanlo Essayprijs, SLAA en De Groene Amsterdammer.

Terugkijken? Dat kan hier:

Luister ook naar de Jan Hanlopodcast, waarin Ellen Deckwitz praat met de genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Uit 127 essaybundels selecteerde de jury vijf titels voor de shortlist. Dichter, NRC-columnist en presentator van Boeken FM Ellen Deckwitz spreekt in deze aflevering met Miriam Rasch over haar boek Frictie. Er zijn afleveringen met alle vijf genomineerden van de Essayprijs Groot!