SLAA

SLAA

SPACE IS THE PLACE

SLAA op ITGWO

SPACE IS THE PLACE

SLAA op ITGWO

Simone Atangana Bekono, Alma Mathijsen, Joost Oomen

za 1 september 2018
13:00
Into The Great Wide Open

SPACE IS THE PLACE

‘De zon sterft, de aarde sterft, maar in al die miljarden vlammen zie ik miljarden zonnebloemen bloeien.’

– Joost Oomen

Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit? Hoe wordt er straks gewerkt? Gebouwd? Gewoond? Gespeeld? Gepraat? Gegeten? Liefgehad?

In februari volgden zes jonge literaire schrijvers sciencefictionschrijfworkshops in Amsterdam-Noord. Daar leerden ze speculatief denken over de toekomst van werk, grootstedelijkheid, het Internet of Things en transhumanisme. Ze bestudeerden werk van sciencefictiongrootheden als Constant Nieuwenhuys en Moebius. Met de opgedane kennis schreven ze hun eerste sciencefiction. Twee van onze zes schrijvers, Simone Atangana Bekono en Joost Oomen, komen naar Into The Great Wide Open om het verhaal dat ze op basis van de workshop schreven voor te lezen.

Daarna gaan we onder leiding van Alma Mathijsen in discussie met futurologen Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux. Want wat is het nut van speculatief denken in 2018? En waarom wordt er eigenlijk zo neergekeken op sciencefiction in de Nederlandse literatuur? Hebben we niet juist nú radicale toekomstdenkers nodig?

//

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. Vorig jaar

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij De Nieuwe Oost in samenwerking met Lebowski Publishers. In haar werk focust ze zich op het deconstrueren van thema’s als ras, gender en identiteit. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen.

De Geschiedenis van Morgen – sciencefictionschrijfworkshops is een project van SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam) en Monnik

//

Lees HIER alle zes verhalen die tijdens workshopweek De Geschiedenis van Morgen geschreven zijn.