SLAA

SLAA

Schrijf me!

Eigenlijk zou Schrijf me! op Lowlands ’21 staan, maar in plaats daarvan nemen we dit festivalprogramma mee naar Amsterdam! In Schrijf me! draaien we de rollen om: vier schrijvers schrijven een persoonlijke brief aan een personage uit hun debuutroman. Eindelijk horen we wat de schrijver écht van hun personages vindt. Kun je als schrijver boos zijn op je eigen personage, of misschien wel jaloers? Is er nog iets dat je ze nooit hebt durven zeggen? Wat doe je als je per ongeluk verliefd bent geworden op iemand in je boek?

Maak kennis met opvallende karakters uit De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het aanbidden van Louis Claus van Helena Hoogenkamp, Het perenlied van Joost Oomen en De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh. Deze jonge schrijvers debuteerden alle vier in 2021 met indrukwekkende en zeer verschillende romans.

Roos van Rijswijk presenteert het programma en gaat in gesprek met de schrijvers over hun brieven.

Schrijf me! is een programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA).

Tickets zijn nu te koop via deze link.

inloop vanaf 20.00 – start programma 20.30

Foto: Lenny Oosterwijk

Helena Hoogenkamp (1986) schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Ze schrijft voor de VPRO Gids, Metropolis M, Theatermaker en De Internet Gids. Haar werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. In 2015 verscheen haar novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood bij Wintertuin Uitgeverij. Het aanbidden van Louis Claus is haar debuutroman.

Foto: Frank Ruiter

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor haar poëzie en het jaar nadien bereikte ze de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2020. De hemel is altijd paars is haar debuutroman die in maart 2021 verscheen en al aan de zevende druk toe is. Ze publiceerde onder meer in De Gids, Awater, De Poëziekrant en Papieren Helden. Sholeh was te horen op festivals waaronder Crossing Border, ILFU, Noorderzon en Uitmarkt. Haar debuut is genomineerd voor De Bronzen Uil Literatuurprijs.

Foto: Willemieke Kars

Tobi Lakmaker schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. Begin dit jaar verscheen zijn debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit.

Foto: Lenny Oosterwijk

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt, de roman Het Perenlied en de vinylsingles Joost Oomen en Vruchtjes eten. Oomen was zowel stadsdichter van Groningen als het literaire talent van 2021 volgens De Volkskrant. Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok.

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk is schrijver. Ze schreef de roman Onheilig (Anton Wachterprijs) en diverse verhalenbundels. Haar laatste bundel, De dwaler, verscheen in 2021 bij Querido. Ze bespreekt boeken voor NRC Handelsblad, presenteert literaire shows en geeft les aan de Schrijversvakschool. In 2018 maakte ze het hoorspel De barricade als onderdeel van de literaire hoorspelserie De Kloof.