Op de Schans #14
Alma Mathijsen, Bonne Reijn & SLAA presenteren: Op de Schans – Open mic en spoken word. Eens in de zoveel maanden vindt er Op de Schans een literaire explosie plaats. Op de Schans is een spoken word en open mic-avond in het hartje van Amsterdam. In de huiskamer van ontwerper & ondernemer Bonne Reijn (Oudeschans 15) lezen schrijvers en artiesten ongepubliceerde teksten, raps of probeersels voor. Daarnaast kan iedereen meedoen aan de open mic door zich op de avond zelf aan te melden. Spoken word, poëzie, proza of essay, alle tekst is welkom!
Asmae Amaddaou, Arita Baaijens, Martin Rombouts en Bert Scholten zijn te gast!
Asmae Amaddaou (Gouda, 2001) is schrijver, poëet en spoken word artiest. In 2023 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vorig jaar werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Letterenfonds, en maakte ze samen met literaire organisatie Mooie Woorden een trilogie over macht. Eerder stond ze op podia van Mensen Zeggen Dingen, Lowlands, Paradiso en de Poëzieboys. Ook toerde ze met de Vrouwejaars Conference en maakte ze haar tv-debuut. Afgelopen november heeft ze bij De Bezige Bij getekend voor haar debuut poëziebundel. Een ode aan de vele vormen die liefde & geweld aannemen in de Marokkaanse diaspora; over jongens uit de bergen op de bodem van de zee, tijgerprint hijabs, zonnebloempitten op stoeptegels, levenslange gevangenisstraffen, opgevoerde ZIP scooters, eenzame grootmoeders, verstoten meisjes en overal God vinden. Vraag haar niet wanneer de bundel gaat uitkomen.

Foto: Aisha Zeijpveld
Martin Rombouts (1992) is schrijver, theatermaker en performer. Martins werk is een onderzoek naar het nu, naar de verhalen en krachten die ons leven vormgeven. Hij heeft een bijzondere interesse voor economie, macht, liefde, internet, rouw en kunstmatige intelligentie. Martin Rombouts studeerde Creative Writing aan ArtEZ, waar hij afstudeerde met de novelle I want to climb the mountain, over een mysterieuze dode man op een heuvel buiten Manchester. Sinds zijn afstuderen werkt hij op het snijvlak van literatuur, theater en nieuwe media. Zijn veelzijdige talent komt tot uiting in voorstellingen op gerenommeerde podia zoals Oerol, Lowlands, Brainwash en de Parade, maar ook in het maken van fictiepodcasts, kookprogramma’s en in de literaire boyband BOYBAND, waarvan hij lid is. In 2023 won hij De slimste mens en in 2024 schreef hij het Zomerlezen-gedicht. In april 2024 verscheen de door hem geregisseerde podcast ‘En ze noemden me… Dientje!’, een coproductie van BNNVARA en New Tree Media. Deze podcast werd genomineerd voor zowel de prestigieuze Prix Europa als de Dutch Podcast Awards 2024 in de categorieën Fictie en Jeugd, en won in de laatste categorie. In maart 2025 verschijnt zijn debuutroman Boek 1 bij uitgeverij Das Mag.

Foto: Sacha de Boer
Arita Baaijens is bioloog, schrijfster en ontdekkingsreizigster. Ze onderzoekt de relatie tussen mens en natuur en publiceerde daarover meerdere boeken, waaronder Een regen van eeuwig vuur en Zoektocht naar het paradijs. Ze ontving internationale erkenning en prijzen voor haar grensverleggende projecten op het grensvlak van wetenschap, literatuur, natuur en technologie. Onlangs verscheen het boek In gesprek met de Noordzee. Haar zoektocht naar een nieuwe relatie met de Noordzee werd ook vastgelegd in de documentaire Het gezicht van de zee.

Foto: Phœbé Meyer
Bert Scholten (1988, NL) was resident aan de Rijksakademie (2018-2019) en studeerde aan KASK, Gent (2010-2011) en Minerva, Groningen (2008-2012). Zijn werk en performances waren onder andere te zien in Haus der Kunst München, Fries Museum Leeuwarden, Centre d’art Le Lait Albi, Ujeongguk Seoul, Museum de Lakenhal Leiden, Het HEM Zaandam, Framer Framed Amsterdam en CODA Apeldoorn. Bert Scholten wordt ook wel een hedendaagse troubadour genoemd. In zijn werk grijpt hij terug op een aloude traditie om verhalen mondeling over te dragen in liedvorm. Zijn liederen, met titels als ‘De Paardenmishandelaar’, ‘De Gefrustreerde Metropolitaan’ of ‘Mina Koes’, vinden hun oorsprong in lokale vertellingen of nieuwsberichten. Scholten onderzoekt de herkomst van deze verhalen en traceert de verschillende versies die er vaak van bestaan. In zijn performances brengt hij deze verhalen live ten gehore, waarbij hij zichzelf instrumentaal begeleidt. Net als volksverhalen steeds veranderen en nieuwe vormen en betekenissen aannemen, past Scholten zijn liedtekst aan op de nieuwe context waarin de performance plaatsvindt.
Omslagfoto’s door: Lariza Zaldy