SLAA

SLAA

Noorderwoord – speciale editie: 100 jaar Tuindorp!

Noorderwoord – speciale editie: 100 jaar Tuindorp!

Renée van Marissing

wo 24 november 2021
20:00
Het Zonnehuis

Noorderwoord is een literair evenement met de gezelligheid en diversiteit waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner. Pak ook een stoel en schuif aan! Deze keer een speciale, extra feestelijke editie ter ere van het 100-jarige bestaan van Amsterdam Noord en Tuindorp in het bijzonder.

Met: Loes Luca, kinderen van schrijver en Noorderling Sal Santen, Hamda Belgaroui, Rita Zipora en Renée van Marissing

Presentatie & interview: Christine Otten

Huisdichter: Lamyn
Huisband: Trio Lampe

Datum: 24 november, 20.00 uur
Deuren open om 19.15. Kom graag op tijd ivm het scannen van tickets en QR-codes!

Plaats: Het Zonnehuis

We houden ons aan de richtlijnen van de overheid en scannen bij binnenkomst coronatoegangsbewijzen/QR-codes.

Programma van SLAA & Christine Otten
Onder redactie van Saskia Lous, Christine Otten en SLAA.

Meer over de gasten:

Loes Luca is actrice en comédienne, onder meer bekend van haar eigen entertainmentband Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis, Ja zuster, nee zuster en ’t Schaep met de 5 pooten. Ze studeerde drama aan de Kunstacademie in Utrecht. Ze debuteerde bij de Amsterdamse theatergroep Orkater, acteerde voor succesvolle televisieprogramma’s, speelde in diverse Nederlandse films en zong met verschillende gerenommeerde orkesten.

Foto: Bianca Sistermans

Renée van Marissing studeerde af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze schreef muziektheatervoorstellingen en hoorspelen. Haar korte verhalen en essays verschenen in verschillende literaire tijdschriften en ze is redacteur van literair tijdschrift Terras. Haar vierde roman, Onze kinderen, verscheen in 2021 bij uitgeverij Querido en ontving veel lof in de pers.

De Nederlands/Tunesische acteur Hamda Belgaroui werd in Parijs geboren, maar bracht zijn jeugd door in Amsterdam Noord. In 2001 richtte hij de beroemde rapgroep en het recordlabel THC op. Toen hij mede-Tuindorper Peter Faber ontmoette, ontdekte hij ook zijn acteertalent. Via optredens van de voorstelling en documentaire ‘Hangen of Leven’ kreeg hij de smaak te pakken en ging op zoek naar scholing. Dat vond hij bij faaam, waar hij tussen 2011 en 2014 studeerde. Hij speelde vervolgens in verschillende films: in ‘Rauw’ van Hugo Metsers en een hoofdrol in het filmdebuut ‘IkJijHijZij’ van Spangas-regisseur Kaj Driessen.

Vanaf 2015 werd hij steeds meer actief als trainingsacteur bij o.a. Winner Network, werd hij gecast in het maatschappelijke jongerenstuk over radicalisering, ‘Enkele Reis’ en speelde Hamda de rol van zijn leven in de Gevangenismonologen. De echte rauwe wereld van detentie en criminaliteit waartussen Hamda is opgegroeid en de wereld van kunst komen bij elkaar. Toch is hij van alle markten thuis en word gecast in zowel emotionele, mysterieuze als stoere rollen. Een unieke filmacteur die op punt van doorbreken staat.

Foto: Arjan Benning

Rita Zipora debuteert begin 2014 met Als ik kijk, een album met Nederlandstalige songs van internationale allure. De zangeres combineert haar Nederlandse teksten met klanken en beats geïnspireerd op Björk, Lorde en Portishead. De release zet haar in één klap op de kaart. De single ‘Wasem’ wordt opgepikt door 3FM, ze is te gast in DWDD en maakt indruk met haar optreden op Noorderslag. In 2016 brengt Rita Zipora haar tweede album uit, genaamd Stroom. De nieuwe muziek mag rekenen op 4 sterren in het NRC Handelsblad. Na een tour langs de popzalen bundelt Zipora haar krachten met dichter en muzikant Robin Block, met wie ze samen het duo WOLKEN vormt. De release van hun EP gooit hoge ogen in België waar ze veelvuldig op de radio te horen zijn en tot vlak voor de lockdown in zalen en theaters te zien zijn. In november 2019 worden Zipora’s teksten gebundeld en uitgegeven in boekvorm in de serie Taalkunstenaars, waar onder andere Diggy Dex en Stef Bos een eerder plekje in de reeks kregen.

De kinderen van Noorderling en schrijver Sal Santen zijn te gast bij deze speciale editie van Noorderwoord. Sal Santen (Amsterdam, 1915 – 1998) was een Nederlands schrijver en trotskist. Hij werd in 1938 lid van de Vierde Internationale. Sal Santen groeide op in Amsterdam met name in de nieuwbouwwijk Tuindorp Oostzaan, in een Joods arbeidersgezin dat uit alle macht, maar met wisselend succes, trachtte te assimileren. In zijn boek Jullie is Jodenvolk vertelt hij over deze jeugd en over hoe zijn gehele familie werd vermoord in de holocaust. Zelf overleefde Sal Santen de oorlog door zijn gemengde huwelijk met Bep Blaauw, stiefdochter van de revolutionaire socialist Henk Sneevliet, over wie hij het boek Sneevliet, rebel schreef. Na de oorlog werd Sal Santen trotskistisch beroepsrevolutionair en verrichtte hij werkzaamheden voor de Vierde Internationale. In 1960 kreeg hij 15 maanden gevangenisstraf, omdat hij de Algerijnse verzetsbeweging had proberen te helpen met valse Franse Francs. In 1967 brak hij teleurgesteld met zijn politieke “vrienden”. Hij schreef hierover Adios Companeros. Hierna wijdde Sal Santen zich aan het schrijverschap. In 2017 vernoemde de gemeente Amsterdam een brug (brug 492), in de Meteorenweg over de Kometensingel, in Tuindorp Oostzaan naar hem.

Foto: Jean van Lingen

Lamyn Belgaroui (Amsterdam, 13 november 1987) is huisdichter van Noorderwoord. Hij schrijft gedichten, raps en spoken word. Vanaf jongs af aan was hij altijd al bezig met het schrijven van teksten. In al zijn broekzakken, schriften en schoolboeken waren rhymes en gedichten te vinden. Zijn stijl kenmerkt zich door een voelbaar plezier in het spelen met woorden en taal, maar altijd met een persoonlijk verhaal of een persoonlijke boodschap.

Lamyn heeft inmiddels op vele events zijn teksten ter gehore mogen brengen. Bij 101 Barz, het urban platform voor Nederlandstalige artiesten, kreeg hij al gauw een kans om een studiosessie te doen. Als spoken word artiest heeft hij ervaring opgedaan bij evenementen als Woorden worden zinnen & Read my world.  Tevens is Lamyn huisdichter bij Noorderwoord (Literair evenement) waarbij hij de avond afsluit met een gedicht dat ter plekke geschreven is. Op welke manier Lamyn zijn verhaal ook deelt, hij legt de lat altijd hoog voor zichzelf. Hij meent voor ieder optreden weer dezelfde kriebels te hebben als bij zijn aller eerste optreden.

In 2010 heeft Lamyn in samenwerking met de Peter Faber Stichting een tour opgezet waarbij jongeren (Zwervende Dichters) de kans kregen eigen geschreven teksten te tonen aan een groter publiek. Dat jaar was de groep overal te vinden, van theaterzalen tot festivals.

Naast het schrijven en optreden heeft Lamyn een grote passie voor het geven van workshops. Deze workshops zijn voornamelijk gericht op jongeren met als doel hun eigen verhaal te creëren en aan de hand van een pen en papier een eigen stem te vormen. Zo heeft hij een  gedichtenbundel gemaakt met jongeren in de Justitiële Jeugd Inrichting in Rotterdam, daarnaast was een waar hoogtepunt een optreden met jongens van de Top 600 bijgewoond door voormalig Burgermeester van der Laan. Op de vraag hoe ziet zijn toekomst eruit op het gebied van zijn rap, spoken word, dicht ambities is het antwoord: vooral alleen maar doen waar hij zin in heeft.

Trio Lampe is de huisband van Noorderwoord.

Foto: Mariona Visser

Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Noorderwoord. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels.

In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay Good Luck met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.

‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’ Ze is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen.