SLAA

SLAA

Noorderwoord

Noorderwoord

wo 11 maart 2015

Noorderwoord is een literair evenement dat uitstraalt waar stadsdeel Noord bekend om staat. Een evenement waar iedereen elkaar begroet: jong, oud, schrijver, muzikant, Noord-bewoner, niet Noord-bewoner.

Het programma wordt gepresenteerd door Christine Otten (1961), schrijfster en Noord-bewoonster.

De theatertekst wordt dit keer geschreven door Iona Daniel (1989) en uitgevoerd door Beppie Melissen (1951).

In Iona Daniel haar teksten ontmoeten beide werelden elkaar. Zo zit ze dicht op de huid van de mens, de onbeholpen mens, die zich ergens volledig in kan storten en heilig gelooft in zijn eigen idealen. Tegelijkertijd plaatst ze diezelfde mens in een iets te grote wereld, waar hij worstelt met het grillige en mysterieuze van de natuur. Een van haar fascinaties is het verenigen van het onverenigbare: tederheid en bloeddorst komen uit haar teksten tevoorschijn in een taal die zowel poëtisch is als concreet.

Beppie Melissen is een Nederlands actrice, bekend van onder andere haar rollen in de televisieserie Jiskefet. Ze had gastrollen in o.a. Baantjer, Het zakmes en Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium. In 2006 en 2007 speelde Melissen de moeder én tante van Martin Morero in de succesvolle televisieserie Gooische Vrouwen. In 2008 ontving ze de Mary Dresselhuys Prijs vanwege ‘de inzet en de volharding van Melissen waarmee zij haar geesteskind Toneelgroep Carver inspireert tot humoristische voorstellingen die vaak gaan over absurditeit van het leven en het onvermogen van de mens om daarmee om te gaan’.  In 2012 was Melissen te zien in een Nederlandse versie van de comedyserie The Golden Girls. Melissen speelde in 2014 in het toneelstuk Vaslav in het DeLaMar.

Cabaretier Erik van Muiswinkel (1961) is een van Nederlands bekendste cabaretiers. Hij verwerft landelijke bekendheid door zijn bijdrages aan diverse televisieprogramma’s als Ook dat nog, Kopspijkers en Studio Spaan. Het is een man met vele kwaliteiten, maar hij wordt vooral bekend als imitator van bekende mensen. O.a. Marcel van Dam, Ed van Tijn, Jan Maat, Dick Advocaat, Herman van Veen, Willem Oltmans, Paul van Vliet, Drs. P. en zelfs Bert uit Sesamstraat brengt hij vlekke en moedeloos uit. In het najaar van 2007 gaat Van Muiswinkel enkele maanden solo met de vijfmans-band Omnibuzz. In het programma zingt hij een verzameling van mooie liederen van Drs. P, Boudewijn de Groot, Willem Wilmink en anderen. De nummers praat hij op zijn geheel eigen wijze aan elkaar. En in 2008 speelt hij de titelrol in de voorstelling Ben Hur van De Ploeg, het samenwerkingsverband met de heren van NUHR.

Schrijver Walter van den Berg (1970) was succesvol vakkenvuller, huismeester, fietskoerier en schoonmaker voordat hij zijn nieuwe carrière als schrijver vond. In 2004 debuteerde hij met De hondenkoning, in 2007 verscheen zijn tweede roman West, over een broederstrijd in Nieuw-West.

Als vredesambassadeur van Amsterdam-Noord helpt huisdichter Lamyn bij het organiseren van buurt- en vredesactiviteiten in samenwerking met verschillende organisaties. Lamyn sluit de avond af met een ter plekke geschreven gedicht.

De avond zal muzikaal worden ondersteund door Het Specie Trio met Cris Corstens op sax, Martin van Leusden op drums en Ton van Erp op contrabas.

Noorderwoord: geen exclusieve avond, maar gewoon een mooie avond waar iedereen zich welkom voelt. Kom gezellig langs, pak een stoel en schuif aan.