SLAA

SLAA

ME, MY SELFIE AND I

ME, MY SELFIE AND I

2014-02-14 20:00:00

Een Valentijnsspecial over eigenliefde. Presentatie: Sarah Sluimer. Met: Jannah Loontjens, L.H. Wiener en Jamal Ouariachi.

Eigenliefde is een fenomeen dat in zekere mate inherent is aan het karakter van alle mensen. Maar wanneer slaat het door naar narcisme? Geen betere dag dan Valentijnsdag om de liefde voor onszelf te verkennen.

In de huidige westerse maatschappij groeit vrijwel elk kind op in een omgeving die het vertelt dat het later alles kan worden wat het wil. Dat het bijzonder is, uniek en tot alles in staat. Onder meer dit feit lijkt een generatie voort te brengen die in toenemende mate individualistisch en narcistisch is. Anders dan hun naam doet vermoeden lijken de talloze platformen van sociale media waar we vierentwintig uur per dag mee in verbinding staan niet te dienen voor het aangaan of verdiepen van relaties met andere mensen, maar voor het showcasen van onszelf. De hele dag door slingeren we updates over ons leven de wereld in en hopen we op zoveel mogelijk likes en retweets. We zijn maakbaar en we zijn uniek. Welkom in het selfie-tijdperk.

Ook op literair gebied is een dergelijke trend waar te nemen. Egoliteratuur lijkt sinds het begin van deze eeuw een vlucht te hebben genomen. Veel auteurs van de ‘nieuwe’ generatie schrijven vooral over zichzelf; over hun eigen ervaringen, hun eigen leven en hun eigen visie daarop. Kunnen jonge schrijvers door een gebrek aan levens- en schrijfervaring die persoonlijke ervaringen niet in een bredere context plaatsen en is deze ogenschijnlijk narcistische houding zodoende onvermijdelijk voor alle jonge schrijvers? Is Generatie Ik een feit en zijn alle huidige twenty en thirty somethings gedoemd tot zelfobsessie en blind individualisme? Of is (literaire) eigenliefde iets van alle tijden?

Voor antwoorden op deze en andere vragen verkennen we vanavond het thema van de eigenliefde vanuit verschillende invalshoeken. Hoe valt narcisme te definiëren en welke rol speelt deze eigenschap binnen maatschappij en literatuur? Wat is de rol die eigenliefde binnen het schrijverschap speelt? Is schrijven enkel een uiting van creativiteit

en een belangeloze bijdrage aan de kunst of spelen bevestiging van het zelf en de wens om erkend te worden ook een rol? In hoeverre komt de schrijver terug in zijn eigen personages? Er zijn korte lezingen en schrijvers dragen liefdesbrieven voor aan zichzelf, evenals aan hun favoriete literaire personages.

LET OP: Reguliere en kortingskaarten kunnen worden gekocht bij de Roode Bioscoop. Als je een SLAA-passe-partout hebt, reserveer dan tijdig een kaartje via info@slaa.nl.