Lijfkreet! De overgang in de literatuur
‘in haar haren bloeien de rozen
haar laatste koelte dampt vanuit haar oksels’
De Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog schrijft in haar indrukwekkende dichtbundel Lijfkreet over de overgang en de ouder wordende vrouw. Het is een zeldzame parel in de literatuur: toen schrijver en spoken word-dichter Babs Gons op zoek ging naar boeken waar de menopauze of overgang een rol in speelt, bleek de bundel van Krog het enige boek hierover te zijn dat in haar kast stond. Hoog tijd voor meer aandacht voor de overgang in de literatuur!
Daarom organiseert SLAA samen met Babs Gons en Paradiso op zondag 30 maart: Lijfkreet! De overgang in de literatuur, met: Babs Gons, Maaike Meijer, Meral Polat, Sylvana Simons, Wieteke van Zeil en GerdaLentenHavertong.
Babs Gons stelde deze middag samen en neemt ons mee in haar zoektocht naar de overgang in literatuur en het vinden van woorden voor wat je in die periode meemaakt. Maaike Meijer, emeritus hoogleraar genderstudies en literatuurwetenschapper, ging speciaal voor dit programma op zoek naar voorbeelden uit de literatuur waarin de overgang wél een rol speelt. Met cultuurjournalist en schrijver Wieteke van Zeil duiken we de beeldende kunst in. Hoe wordt de overgang verbeeld in de kunst? Sylvana Simons wil het praten over de overgang normaliseren, in een column belicht zij het fenomeen. Muziek is er van Meral Polat en door GerdaLentenHavertong worden er gedichten uit Lijfkreet van Antjie Krog ten gehore gebracht.

Foto: Lexie Spiegelreflexie
Babs Gons is performer, theatermaker, schrijver en docent creatief schrijven en performance. In 1999 richtte ze Palabras op, een maandelijks podium voor schrijvers, dichters en andere woordkunstenaars dat bijna tien jaar lang in Paradiso plaatsvond. Daarnaast was Babs betrokken bij vele andere literaire en andere programmering en festivals zoals Africa in the Picture, Black Magic Woman Festival, Double Talk, Black to the Future, Liefde in de Stad en Black Inc.

Foto: Fjodor Buis
Maaike Meijer is biograaf, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij schrijft over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en hedendaagse verbeeldingen van mannelijkheid. In 1988 publiceerde ze haar proefschrift De lust tot lezen: Nederlandse dichteressen en het literaire systeem. Haar Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over F. Harmsen van Beek verscheen eind 2018 en werd genomineerd voor de Book Spot Prijs. Eerder schreef ze een biografie van M. Vasalis (2011), op dit moment werkt ze aan een biografie van Doeschka Meijsing.

Foto: Giuseppe du Crocq
Wieteke van Zeil (Den Haag, 1973) is kunsthistoricus en cultuurjournalist bij de Volkskrant. Ze maakte onder meer de langlopende serie ‘Oog voor Detail’, die werd bekroond met een European Newspaper Award, en series over kunst en poëzie, en over kunst en film. Wieteke was ook medebedenker en -begeleider van de serie ‘Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen’. Over kunst kijken verschenen van haar hand de boeken Dichterbij (2015), Goed kijken begint met negeren(2018) en Altijd iets te vinden (2020) bij uitgeverij Atlas Contact.

Foto: Charly Olf
Sylvana Simons was partijleider van BIJ1 en had daarvoor bekendheid als televisie- en radiopresentator. De publicatie van haar memoires wordt verwacht in de tweede helft van 2025.

Foto: Stuart Acker Holt

GerdaLentenHavertong komt oorspronkelijk uit het Onderwijs -om precies te zijn Kleuterleidster met Hoofdacte Studeerde Pedagogiek met als hoofdvak Onderwijskunde. Vanaf haar 8ste jaar zong en deed ze mee aan het voordragen van gedichten naast zingen en alle andere bezigheden. Samen met Ilonka Verdurmen maakte ze het programma Poëzie HardOp Voor Kinderen in de Balie (Politiek Literair Theater), alwaar “Sesamstraat“ haar ontdekte.