SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Babs Gons

Leesclub Le Monde leest Blijf bij me

Leesclub Le Monde: Babs Gons

Leesclub Le Monde leest Blijf bij me

Babs Gons, Andrea van Pol, Maarten Westerveen

zo 25 november 2018
10:30
Paradiso

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt? Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 25 november lezen we Blijf bij me (288 blz.) van Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (Nigeria), geselecteerd door gids Babs Gons.

‘Dit boek brak mijn hart, meerdere keren.’
– Babs Gons

Blijf bij me is een onvergetelijke roman waarin Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ de breekbaarheid van een huwelijk verweeft met de kracht van het moederschap. Hoofdpersoon Yejide hoopt op een wonder in de vorm van een kind. Dat is het enige wat haar echtgenoot en schoonmoeder willen en ze heeft alles al geprobeerd: zware pelgrimstochten, medische afspraken, dansen met profeten en vurige gebeden. Als haar schoonfamilie aandringt op een echtgenote erbij, knapt er iets in Yejide. Hoe moet haar huwelijk standhouden onder deze druk? Blijf bij me is een ontluisterend en ontroerend verhaal over hoe ver mensen gaan om zichzelf en hun geliefden te behoeden voor hartzeer. Er zijn dingen die zelfs de liefde niet kan oplossen. Als de last te zwaar is en te lang aanhoudt, krijgt zelfs de liefde barstjes en scheurtjes. Maar zelfs als de liefde in duizend stukjes aan je voeten ligt, betekent het niet dat het niet langer liefde is.

‘Ik hou ervan als een boek je een beetje uit elkaar trekt, je ontregelt. Nou, dit boek brak mijn hart, meerdere keren. Het verhaal over het wel en wee van deze Nigeriaanse familie trok me met enorme vaart en intensiviteit het boek in, hield me tot diep in de nacht wakker. Het hartverscheurende drama van de hoofdpersonages, een echtpaar, hun liefde, de bemoeienissen van familie en maatschappij, zware thema’s als kinderloosheid, sikkel cel ziekte, polygamie, het politiek klimaat van Nigeria in die tijd, het is veel maar Ayobami Adebayo is een geweldige verhalenverteller, niet op zijn minst door de kleurrijke dialogen en verassende wendingen.’ – Babs Gons

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ studeerde Engels en Literatuur en heeft een Master in Creative Writing. Sinds 2009 werkt ze als redacteur voor Saraba magazine. Haar verhalen zijn in verscheidene literaire tijdschriften en bundels verschenen. Blijf bij me is haar debuutroman en werd meteen genomineerd voor de Baileys Women’s Prize for Fiction en de Dylan Thomas. Daarnaast werd het door veel media in Engeland en Amerika uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar (2017).

Babs Gons
Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent creatief schrijven. Ze is onderdeel van het spoken word collectief Clubspoken en heeft een eigen performance-collectief De Vurige Harten Club waarmee ze korte krachtige en vaak schurende performances maakt. Haar werk leverde haar de bijnaam La Grande Dame van de spoken word op, ze stond op talloze podia door het land, droeg voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar onder meer Zuid-Afrika, Soedan, Groot-Brittannië en België. Babs Gons is daarnaast host van onder andere de muzikaal-literaire show Babs’s Woordsalon, schrijft voor literaire tijdschriften en maakt programma’s rondom literatuur.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Babs Gons
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Ebissé Rouw en Pelumi Adejumo.

Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso Amsterdam en SLAA i.s.m. de Volkskrant.