SLAA

SLAA

Leesclub Le Monde: Jelle Brandt Corstius

SLAA i.s.m. Paradiso en de Volkskrant

Leesclub Le Monde: Jelle Brandt Corstius

SLAA i.s.m. Paradiso en de Volkskrant

Babs Gons, Andrea van Pol, Maarten Westerveen

zo 24 september 2017

Waar moet je beginnen als je eens een boek wilt lezen dat niet uit West-Europa of de VS komt?

Bij Leesclub Le Monde selecteert een bekende schrijver iedere twee maanden een niet-westers boek dat we met die auteur, met ons vaste leespanel én de rest van het aanwezige publiek op zondagochtend in de bovenzaal van Paradiso bespreken. We gaan op zoek naar onbekende meesterwerken, lokale literaire helden en nieuwe perspectieven.

Op zondag 24 mei lezen we Today I Wrote Nothing (269 blz) van Daniil Kharms (Rusland), geselecteerd door gids Jelle Brandt Corstius.

Daniil Kharms is een van de meest iconoclastische schrijvers uit het Sovjettijdperk. Kharms is een meester in poëtisch stijlexperiment en in het ZKV (Zeer Korte Verhaal). Dankzij en ondanks de absurditeit van het leven onder Stalin ontwikkelde hij een unieke stijl. De volle breedte van zijn kunnen wordt buiten Rusland pas sinds enkele jaren echt erkend, in navolging van de publicatie van zijn archieven.

Today I Wrote Nothing bevat de veelgeprezen novelle ‘The Old Woman’ en het met zwarte humor gevulde korte verhaal ‘Events’ (‘Sluchai’). Ook aanwezig in deze bundeling: tientallen korte verhalen, toneelteksten en gedichten die in Rusland al lange tijd hoog aangeschreven stonden, maar niet eerder naar het Engels vertaald werden.

Today I Wrote Nothing is van enorme toegevoegde waarde voor lezers en liefhebbers van Russische literatuur en een fantastische ontdekking voor fans van hedendaagse schrijvers als George Saunders, John Ashbery en Martin McDonagh. Dit boek is een onmisbare verzameling teksten voor lezers van vernieuwend werk.

De briljante vertaling van Matvei Yankelevich biedt Engelstalige lezers een samenhangende verzameling van proza en poëzie die Kharms’ literaire reputatie bevestigen – een reputatie die in Rusland enkel groeide toen de Sovjetautoriteiten hem poogden te onderdrukken.

Zoals voor elke leesclub geldt: als je het boek dat wordt besproken ook hebt gelezen, maakt dat de bijeenkomst leuker. Noodzakelijk is het niet.

Moderator: Andrea van Pol
Gids: Jelle Brandt Corstius
Leespanel: Maarten Westerveen (radiomaker VPRO, o.a. De Avonden en Woord), Babs Franklin Gons (schrijver/performer, Poetry Circle Nowhere) en Kristina Petrasova.

Jelle Brandt Corstius (1978) maakte in 2009 voor de VPRO de televisieserie Van Moskou tot Magadan, waarin hij in Rusland op zoek gaat naar thema’s die het leven van de gewone Rus bepalen. Hij vervolgde zijn reportage in de serie Van Moskou tot Moermansk en Van Bihar tot Bangalore. Zijn reizen vormden de inspiratie voor vier boeken. Zijn meest recente boek As in tas (Das Mag) is een reisverhaal van een absurde fietstocht zonder vader.

Blijf op de hoogte van volgende edities en meld je aan voor de Leesclub Le Monde mailinglijst.
Leesclub Le Monde is een initiatief van Paradiso en SLAA i.s.m. de Volkskrant.