De Verwachting: SLAA op Brainwash
‘Gaat mijn leven wel de goede kant uit?’‘Wil ik kinderen of niet?’‘Heeft het zin een tweede roman te schrijven?’‘Wat verwacht de ander eigenlijk van mij?’
‘Is dit wel wat ik wil?’
Ons leven staat in het teken van allerlei verwachtingen. Van alledaagse tot universele. We willen in het ‘nu’ leven, maar denken continu aan de toekomst, aan of we nog voeldoening vinden in ons werk, onze relatie, ons leven. Wat doen al deze verwachtingen met ons? Inspireren ze of verlammen ze? Verrijken ze of doen ze afbreuk aan? En hoe gaan we om met verwachtingen in een tijd waarin er zo veel lijkt te kunnen?
Tijdens Brainwash Festival laten zeven schrijvers hun licht schijnen op het begrip ‘de verwachting’. Lynn Berger, Marjolijn van Heemstra, Rodante van der Waal, Radna Fabias, Marja Pruis en Maxim Februari lezen ieder een column voor over wat de verwachting met hen doet. Aansluitend gaat moderator Sophie Derkzen met hen in gesprek.
Blok 1: 13.00 – 13.45
Marjolijn van Heemstra
Radna Fabias
Blok 2: 14.00 – 14.45
Lynn Berger
Marja Pruis
Blok 3: 15.00 – 15.45
Maxim Februari
Rodante van der Waal
Lynn Berger schrijft over Technologie en Cultuur voor De Correspondent. Momenteel werkt ze aan een groot project over broertjes en zusjes en het zijn en krijgen van een tweede kind.
Marjolijn van Heemstra is schrijver, theatermaker en columnist. Ze schreef o.a. En we noemen hem. Dit jaar is ze voornamelijk bezig met De Academie voor Stadsastronauten, waar ze onderzoekt hoe aardbewoners kunnen leren leven als ruimtevaarders.
Radna Fabias debuteerde ze met de bundel Habitus, waarvoor ze de C. Buddingh’-prijs 2018 ontving. In deze bundel vraagt een vrouw zich in poëzie af wat ‘thuis’ nou eigenlijk is.
Rodante van der Waal is filosoof, verloskundige in opleiding en vroedvrouw. Ze deed onderzoek naar de taal rondom de geboorte en de bevalling. Volgens Rodante is het belangrijk om te voorkomen dat de geboorte gereduceerd wordt tot het biologische. We moeten de geboorte juist denken, schilderen en schrijven.
Maxim Februari is filosoof, jurist, schrijver en columnist. In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij het daaropvolgende jaar de Multatuliprijs ontving. Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant; vanaf augustus 2010 voor NRC Handelsblad.
Marja Pruis werkt bij De Groene Amsterdammer, waar ze de boekenbijlage Dichters & Denkers samenstelt. Behalve over Nederlandse literatuur schrijft ze essays over uiteenlopende onderwerpen als verlegenheid, schoonheidsidealen en humor. Haar essaybundel Kus me, straf me (2010) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en in 2013 won ze er de Jan Hanlo Essayprijs mee. In 2016 verscheen haar roman Zachte riten.