Café Berlin I
Berlijn heeft wereldwijd een enorme aantrekkingskracht op ondernemende en creatieve mensen. Wat is er zo bijzonder aan deze stad? Waarom vinden mensen Berlijn zo spannend en fascinerend? Tijdens twee opeenvolgende avonden zullen gerenommeerde auteurs en journalisten uit Nederland en Duitsland veelzijdige inzichten geven in de geschiedenis van Berlijn, de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, de cultuur en het dagelijks leven in deze metropool.
Tijdens de eerste avond zal Jeroen van Kan vier auteurs voorstellen die zich op literair vlak bezig hebben gehouden met Berlijn.
Ricarda Junge (1979) debuteerde in 2003 met de verhalenbundel Silberfaden en won er de Grimmelshausen-Förderpreis mee. In haar derde roman, Die komische Frau (2010), vertelt ze een modern spookverhaal dat zich in een flatgebouw in de buurt van de Karl-Marx-Allee afspeelt.
Sherko Fatah (1964) groeide op in de voormalige DDR als zoon van een Koerdische immigrant en verhuisde in 1975 naar West-Duitsland. Zijn roman Das dunkle Schiff (2008, Nederlandse vertaling, titel vertaling? 2010) gaat over het noodlot van een Koerdische vluchteling die na een adembenemende odyssee eindelijk aankomt in Berlijn.
Maartje Wortel (1982) publiceerde haar debuut, de verhalenbundel Dit is jouw huis in 2009, onlangs verscheen haar eerste roman Half mens. Zij heeft speciaal voor Café Berlin een nieuwe tekst over Berlijn geschreven. Zelf verwoordt ze haar fascinatie als volgt: ‘Berlijn is inspirerend, omdat er nog steeds, iedere dag, nieuwe dingen gebeuren. De stad blijft veranderen. Het is interessant hoe het verleden doorwerkt in het heden. Nergens kan je zoveel (uit)proberen als in Berlijn.’
Menno Wigman (1966) is dichter, essayist en vertaler en heeft meerdere bloemlezingen samengesteld. Hij woont deels in Amsterdam, deels in Berlijn en heeft zowel prozateksten als gedichten over de Duitse hoofdstad geschreven.
In het hart van het programma laat Richard Cameron (1965) een muzikale impressie van Berlijn horen. Richard Cameron is bekend van Arling & Cameron waar hij o.a. in 2000 in Nederland de Popprijs mee heeft gewonnen. Ook kent men hem en zijn vrouw Karin Ras als de initiators van de korte maar heftige Easy Tune rage in Nederland in midden jaren negentig.