Bijlmer Boekt! met o.a. Gerson Main, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Gregory Albertzoon
Bijlmer Boekt! is hét literaire variétéprogramma van Zuidoost. In het Bijlmer Parktheater nodigt auteur en initiatiefnemer Christine Otten vijf uiteenlopende gasten uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de liefde voor literatuur. Het resultaat is een interdisciplinaire avond vol uitdagende cross-overs waarbij literaire voordrachten afgewisseld worden met spoken word, muziek, hip-hop, stand-up comedy, dans en theater.
De line-up: Gerson Main, Annemarié van Niekerk, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Gregory Albertzoon en Lilo.
Gerson Main speelde voorheen in de bands van o.a. Typhoon, Dio, Akwasi en Sarah Jane, maar spreidde zijn vleugels. In 2015 behaalde hij een plek in de finale van talentenjacht De Beste Singer-songwriter van Nederland. Zijn poëtische teksten op dansbare ritmes sloegen aan. Na het programma bracht hij de single ‘Ik weet niet hoe uit’ dat onder een KPN spotje terechtkwam. In datzelfde jaar bracht hij ‘Deejay’ uit en stond hij op Noorderslag.
In 2016 bracht hij zijn debuutplaat ‘De Slechtste Singer-songwriter van Nederland’ uit. Daar volgde meteen een clubtour op door het hele land. Hij speelde ook op festivals waaronder Lowlands, Solar, Reggae Geel en het Oerol festival. Daarnaast speelde hij op wat meer intieme settings als de Parade, deed hij tv-/radio-optredens en een aantal campagnes. In 2017 maakte en speelde hij zijn eerste muziekvoorstelling ‘Ga weg, maar blijf’. In de jaren daarna is Gerson naast optreden vooral gaan schrijven voor zichzelf en andere artiesten.
Gregory Albertzoon – beter bekend als ‘Gregory Shaggy’ – is een hiphopdanser en choreograaf met een echte ondernemersgeest. Het meest trots is hij op zijn eigen stichting Free&Style in Amsterdam-Zuidoost. Daarmee geeft hij jong danstalent uit de buurt de kans om te trainen en kan hij zichzelf als docent ontwikkelen. Verder werkt Shaggy als coördinator/docent hiphop bij het LMIPA. Hij leert zijn leerlingen niet alleen de moves, maar ook een stukje hiphop-geschiedenis en cultuur.
Manoushka Zeegelaar Breeveld is een Nederlands-Surinaamse actrice, zangeres en schijfster. Ze begon op haar achtste met zingen in het kerkkoor van haar grootvader. Als actrice was ze te zien in verschillende producties op toneel van o.a. Orkater (Woiski vs Woiski, De Gliphoeve) en Urban Myth (Sophie & Nola, Celia!), in tv- series als Noord Zuid en Centraal Medisch Centrum en o.a. de films Sonny Boy en Kleine IJstijd. Manoushka is ook songwriter en schrijft voor toneel, film en tv. Voor zichzelf en anderen. Haar debuut-cd is No Spang (2006). Haar laatste cd is uitgekomen in april 2020 en heet Nine Reflections on love.
Annemarié van Niekerk (1962) was voor haar verhuizing naar Nederland in 2004 universitair docent en criticus in Zuid-Afrika. Sindsdien recenseert ze voor Trouw. Ze publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen, en drie bloemlezingen uit de vrouwenliteratuur van Zuid-Afrika en het continent Afrika. In 2019 verscheen van haar en Pieta van Beek My Mother’s Mother’s Mother. South African Women’s Writing from 17th-Century Dutch to Contemporary Afrikaans. In 2021 verscheen haar nieuwste boek, Om het hart terug te brengen, bij Atlas Contact. Ze werkt nu aan haar eerste roman.
Lilo is singer-songwriter, model en actrice. Ze schrijft Nederlandstalige liedjes ‘met een jazzy gevoel’, zoals ze zelf zegt. Ze trad onder andere op in het online programma FC Avondklok, en stond al in de Melkweg en Paard. Ze deed modellenwerk voor Amstel Bier en Porsche. In 2021 stond ze op de planken met haar theatervoorstelling No man’s land 1 – End of the world, in samenwerking met Girls in Woods. Haar liedjes Paradijs en Karton zijn te beluisteren op YouTube.
Christine Otten is presentator en initiatiefnemer van Bijlmer Boekt!. Ze brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt is voor theater en werd vertaald in het Engels.
In 2011 verzorgde ze het Boekenweekessay Good Luck met fotokunstenaar Erik Kessels. Ze kan bogen op een eigenzinnig literair oeuvre en is bedenker en auteur van de Gevangenis Monologen, theatervoorstellingen gebaseerd op de verhalen van gedetineerden. Sinds drie jaar begeleidt ze een schrijfgroep van langgestraften in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard.
‘Ik schrijf omdat ik niet opgesloten wil zijn in mijn eigen wereld, mijn eigen leven, mijn eigen lichaam. Door romans te schrijven kan ik iemand anders zijn, een man, of zwart, oud, of weer kind, een moslim, een crimineel, een muzikant, een psychiater. Ik schrijf omdat ik me wil verbinden met andere mensen.’ Ze is gehuwd en heeft twee volwassen kinderen.