SLAA

SLAA

Hedda Martens wint de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023

Hedda Martens wint de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023

Op zondag 19 februari 2023 is in Spui25 in Amsterdam voor de achtste keer de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, de literaire prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel van het afgelopen jaar. Hedda Martens won met haar bundel Bij wijze van leven (Querido) een bedrag van € 5.172. Dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht – uniek voor een literaire prijs.

Foto: Irwan Droog

De shortlist bestond dit jaar uit vier titels:

  • Joke van Vliet, Wanneer de herten komen, Querido.
  • Hedda Martens, Bij wijze van leven, Querido.
  • Joep van Helden, Jerrycan, Atlas Contact.
  • Mischa Andriessen, Probeer de hemel mijn huis te maken, Querido.

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bestaat uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens.

Uit het juryrapport:
‘Een verhaal van Hedda Martens herken je meteen. Niemand schrijft zo als zij dat al veertig jaar lang doet, en in Bij wijze van leven heeft ze haar kunst nog verder geperfectioneerd. Ogenschijnlijk blijft Martens dicht bij huis in haar verhalen: een fietstochtje, een peuter op schoot, een afspraak in een café. Maar laat u daar niet door misleiden! Door de bijzonder scherp afgestelde antenne van deze auteur voor hoe mensen denken, hoe ze waarnemen, en hoe ze voelen, ontdekt de lezer hoe groots het gewone is. […] Het leven blijkt een reeks van gemiste kansen, verloren geliefden en kortstondige extases. Maar het inlevingsvermogen dat Martens afdwingt bij de lezer, is op zichzelf troostend. Net als de landschappen, het licht en de liefde is het lezen deel van wat het zo de moeite waard maakt, leven.’

Meer over de J.M.A. Biesheuvelprijs.