SLAA

SLAA

Ellen Deckwitz tiende Stadsdichter van Amsterdam

Ellen Deckwitz tiende Stadsdichter van Amsterdam

Op woensdag 31 januari, de laatste dag van de Poëzieweek, wordt de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam geïnaugureerd. Ellen Deckwitz zal Marjolijn van Heemstra opvolgen als Stadsdichter.

Ellen Deckwitz is de derde vrouwelijke Stadsdichter van Amsterdam. Ze treedt in de voetsporen van dichters Marjolijn van Heemstra, Gershwin Bonevacia, K. Schippers, Anna Enquist, Menno Wigman, F. Starik, Robert Anker, Mustafa Stitou en Adriaan Jaeggi.

Deckwitz wil als Stadsdichter mensen inspireren om gedichten te blijven lezen en er niet bang voor te zijn. Ze is van plan om veel samen te werken met scholen, vertelt ze in PS van de Week. “Gedichten gaan meestal over dingen waar we ons níet zo makkelijk over roeren. Dood, jaloezie, wanhoop; we tonen niet zo snel onze zwakke kant, maar in poëzie is daar ruimte voor. Daar kun je zelf iets van maken.”

Foto: Bianca Sistermans

De Stadsdichter neemt de taak op zich om waar te nemen en te reageren op wat er in Amsterdam gebeurt in de vorm van poëzie over de stad. De komende twee jaar zullen we door de ogen van Ellen Deckwitz Amsterdam in al haar facetten in dichtvorm kunnen volgen. Traditiegetrouw krijgen de Stadsgedichten van vaste mediapartner Het Parool een mooie plek in de krant en worden gepubliceerd op de website van SLAA. Daarnaast organiseert de dichter éénmaal tijdens haar termijn ‘De Avond van de Stadsdichter’, een volledig zelf ingericht podiumprogramma, uniek voor de huidige Stadsdichter.

Sinds 2010 huist de Stadsdichter bij de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). De Stadsdichter wordt financieel ondersteund door de gemeente Amsterdam en SLAA, met Het Parool als mediapartner. De Stadsdichter werkt volledig onafhankelijk; diens Stadsgedichten worden gepubliceerd in Het Parool en op de website van SLAA.

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie. Ellen won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Ze was te gast in de vijfde aflevering van De Poëziepodcast van SLAA en presenteerde de audioserie Voor de liefste.

Lees hier het eerste Stadsgedicht van Ellen Deckwitz, ‘Werk in uitvoering’. Dit gedicht verscheen op 20 januari in Het Parool.

Lees hier een uitgebreid interview met Ellen in PS van de Week.

Vragen en verzoeken aan de Stadsdichter kunnen naar Lolies van Grunsven (loliesvangrunsven@gmail.com), die namens SLAA de backoffice voor de Stadsdichter van Amsterdam verzorgt.

Foto Ellen Deckwitz: Bianca Sistermans
Deze foto mag niet worden overgenomen zonder vermelding van Bianca Sistermans, SLAA en Het Parool.