Zo, ben jij zo: queer in de Nederlandse letteren
Van Hans Lodeizen tot Gerrit Komrij, van Andreas Burnier tot Nina Polak: de Nederlandse literatuur kent een gerenommeerde reeks schrijvers die LHBT een plek gaven in hun werk.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er in uiting en bewoording van de roze letteren het een en ander veranderd. Was het zestig/vijftig jaar geleden nog noodzaak een verhaal of gedicht te voorzien van codewoorden, tegenwoordig is queerness out there: de zachte grenzen van identiteit en seksualiteit zijn zichtbaar en bespreekbaar in de (stedelijke) cultuur.
Hoe gaat de literatuur om met deze veranderingen? ‘Zo, ben jij zo’ schept context met een literair programma over LHBT in de Nederlandse literatuur. Geïnspireerd door de bloemlezing Queer, ingeleid en samengesteld door Xandra Schutte en Nienke van Leverink.
Bij ‘Zo, ben jij zo’ komen schrijvers van verschillende generaties aan het woord:
>> Elly de Waard vertelt over de jaren zeventig, toen ‘queer’ nog homo of lesbo was en aktivisme met een k werd geschreven. Hoe verhielden identiteit, aktisvisme en literatuur zich in die tijd tot elkaar?
>> Willem Melchior gaat in op de emanciperende rol van literatuur bij het zichtbaar maken van (homo)seksualiteit.
>> Nina Polak zal de hedendaagse grote vertegenwoordiging van vrouwelijke queer-stemmen in de literatuur nader beschouwen.
Verder zijn er columns van Xandra Schutte en Femke Essink, en zullen Lieke Marsman en Mounir Samuel hun favoriete queer-gedichten voordragen.
‘Zo, ben jij zo’ is een initiatief van SLAA i.s.m. Uitgeverij Atlas Contact en Nienke van Leverink.