SLAA

SLAA

Woutertje Pieterse Prijs 2012

Woutertje Pieterse Prijs 2012

2012-03-01 15:00:00

Op donderdag 1 maart 2012 wordt de Woutertje Pieterse Prijs voor de 25e keer uitgereikt.​ De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die jaarlijks wordt toegekend aan een auteur of illustrator van een in het Nederlands geschreven boek. De boeken worden beoordeeld op taal, inhoud, illustratie en vormgeving. De prijs is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli,
omdat dit boek, wat betreft taal en inhoud, de kwaliteit representeert
waarnaar de Stichting Woutertje Pieterse Prijs streeft. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en wordt sinds 1997 financieel mogelijk gemaakt door de auteursrechtorganisatie Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs), tegenwoordig via het Lira Fonds. Eerdere winnaars waren onder meer Imme Dros, Thé Tjong-Khing, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen en Guus Kuijer.

De uitreiking van deze 25e Woutertje Pieterse Prijs belooft vanwege het jubileum een extra feestelijke te worden. Er zal onder meer teruggeblikt en gevierd worden door bestuursvoorzitter Marja Käss, Bregje Boonstra en Edward van de Vendel. Aansluitend leest juryvoorzitter Frank Groothof het juryrapport van dit jaar voor en vindt de prijsuitreiking plaats. Muziek is er van Roos Rebergen (Roosbeef). Als u aanwezig wil zijn, meldt u zich dan uiterlijk op 17 februari aan. In verband met het beperkte aantal plaatsten is er zonder aanmelding vooraf geen toegang mogelijk.

De jury is dit jaar als volgt samengesteld: Frank Groothof, theatermaker en artiest; Jaap Friso, communicatie-adviseur, journalist en recensent jeugdboeken voor diverse media en JaapLeest.nl; Kees ‘t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays; Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), grafisch ontwerper en uitgever DUF; dr. Vanessa Joosen, onderzoeker en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen en Tilburg en recensent voor De Standaard en Leeswelp. De jury beoordeelt de jeugdboeken die tussen 1 januari en 31 december 2011 zijn verschenen.