SLAA

SLAA

Wie is er bang voor…

Wie is er bang voor…

2011-11-01 20:00:00

​Literaire tijdschriften zijn de afgelopen jaren dikwijls bestempeld als marginaal, overbodig en niet meer van deze tijd. De stukken die in de media verschijnen hebben meestal een negatieve teneur die soms zo ver gaat als Opdoeken die handel!
Als je deze mantra maar lang genoeg herhaalt gaat het publiek het vanzelf geloven en napraten en dat terwijl er door de diverse redacties van tijdschriften als De Gids, Tirade, De Revisor, Parmentier, De Parelduiker etc met hart en ziel vrijwel onbezoldigd elke drie maanden weer met bloed, zweet en tranen een nieuw (al dan niet digitaal) nummer wordt uitgebracht.
Aan al die liefde en inzet wordt meestal dan ook niet getwijfeld, het pijnpunt zit hem doorgaans in het publieksbereik. De meeste literaire tijdschriften hebben een abonneebestand dat tussen de 100 en 200 schommelt en de losse verkoop verdubbelt dat aantal nauwelijks.
Als klap op de vuurpijl is bovendien net bekend geworden dat de literaire tijdschriften vanaf 2012 geen cent subsidie meer zullen ontvangen. Voor veel tijdschriften zal het onduidelijk zijn of ze nog door kunnen gaan.
We gaan 1 november allereerst op zoek naar de urgentie van het voortbestaan van de tijdschriften Welke waarde vertegenwoordigen ze? En zijn er niet te veel van? En als er te veel zijn, waarom worden er dan nog steeds nieuwe tijdschriften opgericht zoals Terras en Das Magazin? En hoe vind je nieuw geld en meer publiek?

De avond zal geopend worden door Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap die zich in het verleden kritisch doch welwillend heeft uitgelaten over Literaire tijdschriften en die haar Tien geboden voor het literair tijdschrift zal voordragen. Een zeer divers groepje tijdschriftredacteuren van onder meer De Revisor en Das Magazin zal hierop reageren en in discussie gaan met Kuitert. We hopen de avond af te sluiten met de geboorte van het ultieme nieuwe literaire tijdschrift, zoals bedacht door gasten, lezerspanel en publiek.
Dit alles onder de immer bevlogen leiding van Jeroen van Kan en Isolde Hallensleben.

Kaartverkoop: reserveren@hetperron.nl