SLAA

SLAA

WEST WORDS: SOMEONE TO WATCH (OVER) ME

WEST WORDS: SOMEONE TO WATCH (OVER) ME

2014-02-19 20:30:00

Met: Jan van Mersbergen,Typhoon en Dilan Yurdakul.
Regie: Caspar Nieuwenhuis

Wat is tegenwoordig nog privé? Op zoek naar de betekenis van privacy in onze veranderende wereld met Jan van Mersbergen, Typhoon en Dilan Yurdakul.

Vroeger, in de oude analoge tijd, was privacy iets wat zich achter gesloten deuren en in je eigen hoofd afspeelde. Wat je wilde laten zien van jezelf, je familie, je werk, je hobby’s, je lichaam, je gedachten: het was aan jou. Tegenwoordig delen we vrijwillig en onvrijwillig alles van onszelf: we maken tientallen profielen aan, begeven ons in sociale netwerken, gebruiken diensten als Gmail en Dropbox; we leven een leven in the cloud.

Voordat kinderen een eigen reflectie op zichzelf kunnen ontwikkelen zwerft er al een beeld van ze rond op Facebook; zelfs de onbekendste Nederlander kan door middel van een goede online zoektocht tot op zijn eetgewoontes worden samengesteld met alle informatie die er rondzwerft in het digitale heelal.

Op een beduidend groter en angstwekkender niveau zijn daar de grijparmen van spionagediensten als de NSA die dagelijks miljoenen brokken Big Data opvissen uit de oceaan aan informatie die we versturen via internet. We beginnen langzaamaan te beseffen dat we niet meer in de positie verkeren om al te veel waarde te hechten aan onze privacy. Die hebben we simpelweg niet meer.

We vroegen een schrijver, een MC/spokenwordartiest en een theatermaker met dit gegeven aan de slag te gaan. Jan van Mersbergen, Typhoon en Dilan Yurdakul gaan onder regie van Caspar Nieuwenhuis op zoek naar wat privacy voor hen betekent en wat het ons waard is of waard zou moeten zijn.

West Words is een literair concept van de SLAA en Podium Mozaïek waarbij we op multidisciplinaire wijze actuele thema’s over het voetlicht brengen. Elke aflevering staat een nieuw geschreven tekst van een schrijver centraal waaromheen een kleine voorstelling wordt gebouwd. 30 oktober 2012 was de aftrap van de eerste West Words met T. Martinus. Tsead Bruinja verzorgde A Love Supreme over de Hoogste liefde en op 4 mei j.l. stond West Words in het teken van gedenken, met een tekst van Thomas Verbogt.