SLAA

SLAA

Voor Jan Roeland

Voor Jan Roeland

zo 12 februari 2017

Op 7 november 2016 is Jan Roeland (1935-2016) ‘verdwenen’, de schilder van een ei, een tafel, een eend, een mes en andere elementaire voorstellingen. Op 12 februari 2017 brengen Kees Hin en K. Schippers, in samenwerking met SLAA, om 14.00 uur in Het Ketelhuis met Voor Jan Roeland een eerbetoon aan zijn werk.

In deze speciaal voor de gelegenheid gemaakte compilatie van eerdere films van Hin en Schippers, waarin Jan Roeland figureert, wordt de schilder tot leven gewekt. Je ziet een zoektocht in sloppen en stegen naar de huizen in Amsterdam waarin Multatuli heeft gewoond, foto’s uit het portretatelier Merkelbach aan het Leidseplein met gezichten uit de jaren ’30 en ’60, overgebleven tekens uit de oorlog op Amsterdamse muren en woningen en daartussen komt Roeland steeds weer tevoorschijn. Hij trekt een laken van een stoel, slaat een pluisje van zijn schouder en bestelt kobaltblauw in een verfwinkel. Je ziet hem steeds en passant, totdat je hem op zijn atelier in de Anjeliersstraat over zijn werk ziet praten.

Voor Jan Roeland is de terugkeer van deze schilder in Amsterdam, mogelijk gemaakt door de diverse rollen die hij in films van Hin en Schippers speelt. Een nieuwe film, samengesteld uit reeds bestaande opnamen.

De film zal door K. Schippers worden ingeleid en hij zal ook gedichten voordragen. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen aan de makers.

Het werk van Kees Hin is begin 2016 overgedragen aan Eye, het Amsterdamse filmmuseum. In 1965 maakte hij zijn regiedebuut met de documentaire Onderaards, wat ook het begin inluidde van een levenslange scenario-samenwerking met K. Schippers.

Schrijver en dichter K. Schippers (bekroond met o.a. de P.C. Hooft-prijs) is tot februari 2018 stadsdichter van Amsterdam.