SLAA

SLAA

Umberto Eco: een gesprek

Umberto Eco: een gesprek

2011-03-04 20:00:00

Dertig jaar geleden brak hij door met De naam van de roos: Umberto Eco. 4 maart is hij in Nederland om te praten over zijn nieuwste roman De begraafplaats van Praag, een boek dat binnen enkele weken alle sterren die er maar te verdelen zijn door de Nederlandse literatuurkritiek heeft mogen ontvangen. 
In de Rode Hoed gaat Margot Dijkgraaf met Eco in gesprek over leven en werk.

Op grootse wijze in zijn nieuwe, grote roman De begraafplaats van Praag de misschien wel meest megalomane eeuw aller tijden onder handen: de negentiende eeuw. Plaatsen van handeling: Turijn, Palermo en Parijs.
 De geschriftvervalser Simone Simonini is een nauwkeurig observator van zijn eigen tijd. En hij ziet veel: een hysterische sataniste, een abt die twee keer sterft, lijken in een Parijs riool, jezuïeten die samenspannen tegen vrijmetselaars, vrijmetselaars en Mazzinianen die priesters wurgen met hun eigen darmen, de krombenige, aan artrose lijdende Italiaanse held Garibaldi, etc.

Simonini ziet veel, maar hij maakt nog veel meer mee, en bijna als vanzelf wordt hij steeds dieper betrokken in het complot dat zal leiden tot de lasterlijke Protocollen van de Wijzen van Zion, die de gehele twintigste eeuw het antisemitisme zullen aanwakkeren.
Maar de vraag is of Simonini er alleen maar zijdelings bij betrokken is. Is zijn invloed niet veel groter? De Protocollen zijn een vervalsing, maar van wie precies?

De Rode Hoed   |   Keizersgracht 102, Amsterdam   |   Entree: €10,00