SLAA

SLAA

Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2023

Uitreiking Jan Hanlo Essayprijzen 2023

wo 17 mei 2023
20:00
De Balie

Op 17 mei vindt de uitreiking van de Jan Hanlo Essayprijs 2023 plaats in De Balie in Amsterdam, tijdens een feestelijk programma van SLAA, De Groene Amsterdammer en de Jan Hanlo Essayprijs. De Jan Hanlo Essayprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt en dragen bij aan de waardering voor het bijzondere literaire genre. De Essayprijs Groot wordt toegekend aan de beste gepubliceerde essaybundel in de afgelopen twee jaar en de Essayprijs Klein gaat naar een ongepubliceerd essay.

Tijdens deze avond houdt Sinan Çankaya, die voor zijn essaybundel Mijn ontelbare identiteiten de Essayprijs Groot 2021 ontving, de Hanlo-lezing. Wytske Versteeg draagt een column voor over de staat van het essay. Ook is er een muzikale bijdrage van Timon Koomen. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot. De ticketlink volgt binnenkort!

Eerst wordt de Jan Hanlo Essayprijs Klein uitgereikt: de prijs gaat naar een van de niet eerder gepubliceerde ingezonden essays. Vervolgens wordt de winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2023 bekendgemaakt.

Genomineerden Essayprijs Groot 2023:

  • De straatwaarde van de ziel van Roel Bentz van den Berg (Atlas Contact, 2022)
  • De gelabelde van Dilara Bilgiç (Pluim, 2022)
  • Pose van Basje Boer (Nijgh & Van Ditmar, 2022)
  • Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal van Mira Feticu (De Geus, 2021)
  • Is dit alles? van Jan Postma (Das Mag, 2021)

Genomineerden Essayprijs Klein 2023:

  • ‘Over het hele woord’ van Elianne Dummer
  • ‘Uitkramen’ van Eline Dhaen
  • ‘Voorbij de geweldige jaren tachtig’ van Maris van der Meij

In de aanloop naar de prijsuitreiking verschijnt er een podcast waarin Ellen Deckwitz elke week een genomineerde van de Essayprijs Groot 2023 te gast heeft. Luister de afleveringen hier.

De jury van Jan Hanlo Essayprijs 2023 bestaat uit: Thomas Heerma van Voss, Franka Hummels, Marijke Schermer en juryvoorzitter Bertram Mourits.