SLAA

SLAA

Uitgelezen verhalen

Uitgelezen verhalen

di 17 februari 2015

Uitgelezen verhalen is een nieuw fenomeen: avonden waarop literatuur theater ontmoet.

Acteurs dragen korte verhalen voor, geselecteerd rond een thema. Uitgangspunt is dat korte verhalen meer aandacht verdienen en wie kunnen deze boeiende vertellingen beter tot hun recht laten komen dan acteurs? Aan de vorige succesvolle edities werkten onder anderen mee Pierre Bokma en Johanna ter Steege. Het concept bestaat in New York al sinds 1985, waar het volle zalen trekt onder de naam Selected Shorts, met beroemde Broadway- en Hollywood-acteurs.

Nu dus ook in Nederland!

De eerstvolgende Uitgelezen Verhalen is tijdens de Week van het Korte Verhaal – van 14-21 februari – op dinsdag 17 februari. We maken daarmee trots onderdeel uit van de programmering van de week waarin het korte verhaal terecht aandacht krijgt. Deze week start op 14 februari met de bekendmaking van de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel uit 2014.

Op dinsdagavond 17 februari lezen de acteurs Elle van Rijn, Aus Greidanus jr en Marcel Faber korte verhalen rond het thema Liefde, in de vierde editie van Uitgelezen verhalen. De avond is onderdeel van de Week van het Korte Verhaal en vindt plaats in de Tolhuistuin te Amsterdam. De verhalen zijn van onder meer van de jonge Nederlandse schrijvers Philip Huff, Thomas Heerma van Voss en Niña Weijers, die ook aanwezig zijn op de 17e februari.

De korte verhalen op 17 februari:

  • Anton Tsjechov: ‘Een echtgenote’ (uit: Verhalen 5 – Van Oorschot 2010)
  • Philip Huff: ‘Vierentwintig vrijdagen’ (uit: Goed om hier te zijn – Bezige Bij 2013)
  • Joseph Roth: ‘Madame Annette’ (uit: Hotelmens, 2014 – Bas Lubberhuizen)
  • Thomas Heerma van Voss: ‘De Massagesalon’ (uit: De derde persoon, 2014 – Thomas Rap)
  • Niña Weijers: ‘Omtrekkende bewegingen’ (uit: De Gids 8, 2011).

Het thema waarop de verhalen geselecteerd zijn is de Liefde, in haar vele vormen: de hopeloze voor een ex-vriendin (Huff), de voorbije tussen een plattelandsarts en zijn overspelige vrouw (Tsjechov), voor een kamermeisje (Roth), de mogelijk ontluikende tussen een taxichauffeur en passagier (Weijers) en betaalde liefde (Heerma van Voss).

De avond wordt opgeluisterd met livemuziek door de tweemansformatie Inca Jack.

Praktische informatie:
Datum: dinsdag 17 februari, aanvang 20.00 uur
Locatie: Tolhuistuin IJzaal, IJpromenade 2, Amsterdam-Noord (bij Eye film)
Kaarten: € 12,50 via www.ticketkantoor.nl/shop/uitgelezen
Meer op www.uitgelezenverhalen.nl