SLAA

SLAA

Tirade en Muziek

Tirade en Muziek

2006-03-03 20:00:00

Met Michiel Borstlap, Sasha Zamler Carhart, Mirjam van Hengel, Frans Kuipers, David Kuyken, Stefan Lievestro, Johan Luymes, Erik Menkveld, Arjan Peters, Alfred Schaffer, Elmer Schönberger, Pascal Vermeer en Peggy Verzett.

Het literaire tijdschrift Tirade, in 1956 opgericht door uitgever Geert van Oorschot, gaat dit jaar haar vijftigste jaargang in. Het blad wordt bevolkt door een keur aan hedendaagse auteurs en is na een halve eeuw levendiger dan ooit. Daarvan getuigt het eerste nummer van de jubileumjaargang, dat aansluit bij het boekenweekthema van dit jaar: muziek. Veel van de bijdragen uit Tirade 412 vragen om een podium waarop de bijdragen niet alleen leesbaar maar ook hoorbaar kunnen worden. Waarvan acte, in dit programma Tirade & muziek!
Erik Menkveld leest de gedichten die hij schreef op pianosolostukken van Robert Schumann waarbij pianist David Kuyken de betreffende stukken speelt – die zo bijna liederen worden.
De Limburgse Stichting Intro In Situ van Johan Luymes liet in het project ‘Worte ohne lieder’ zes publicisten een recensie schrijven van een gedroomde compositie waarna zes componisten de bijbehorende muziek schreven. Een van de auteurs, Arjan Peters, praat met een van de componisten, Sasha Zamler Carhart en schrijver/componist Elmer Schönberger leest zijn recensie.
Pianist Michiel Borstlap schreef het verhaal op van de opera die hij schreef in opdracht van de Emir van Qatar en treedt op samen met Stefan Lievestro en Pascal Vermeer.
Ten slotte lezen drie dichters poëzie waar muziek in zit (en die soms zelfs gezongen wordt!): Frans Kuipers, Alfred Schaffer en Peggy Verzett. De presentatie van de avond is in handen van Mirjam van Hengel.