SLAA

SLAA

Tim Parks: Dromen van zeeën en rivieren

Tim Parks: Dromen van zeeën en rivieren

2009-11-22 20:00:00

Met: Tim Parks en Jeroen van Kan (gesprek). I.s.m. Uitgeverij de Arbeiderspers.

​Tim Parks behoort tot de beste schrijvers van Engeland. Onlangs verscheen zijn roman Dromen van zeeën en rivieren, in de vertaling van Caroline Meijer en Saskia van der Lingen. In deze meesterlijke nieuwe roman toont Parks ons het vreemde, enorme India: druk, intens, kleurig en complex. De westerse personages die zo naarstig zoeken naar helderheid en identiteit worden voortdurend van hun stuk gebracht door de overweldigende omgeving.

‘Ik word nu al enige tijd geplaagd door, of misschien gezegend
met, dromen over rivieren en zeeën, dromen over water.’

Een paar dagen nadat Albert James deze regels schrijft aan zijn zoon John in Londen, is hij dood. John laat alles uit handen vallen en vliegt naar Delhi om zijn moeder bij te staan. Albert James was een even briljant als omstreden antropoloog. De precieze strekking van zijn onderzoek is John verre van duidelijk. Daarbij ziet hij zich geconfronteerd met een afstandelijke moeder, die een zeer curieuze crematieplechtigheid heeft georganiseerd. Daags daarna arriveert bovendien een journalist die per se James’ biografie wil schrijven. De weduwe wil daar niets van weten. De raadselachtige dromen over zeeën en rivieren van zijn vader worden voor John langzaam één met het grotere mysterie van India.
Tim Parks vertelt over de ontstaansgeschiedenis van zijn nieuwe roman, waarna Jeroen van Kan met de schrijver in gesprek gaat over zijn India-roman. De voertaal is Engels.