Thomas Mann: De toverberg
De monumentale roman De Toverberg (1924) is een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van Thomas Mann (1875-1955). De hoofdpersoon van Manns geraffineerde ontwikkelingsroman, de jongeman Hans Castorp, komt voor drie weken op bezoek bij zijn neef in het sanatorium in Davos maar blijft er, betoverd door de verleidelijke, zieke Clawdia Chauchat, zeven jaar. In de hermetische wereld van De Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven. De democratische humanist Ludovico Settembrini is daarbij zijn mentor, terwijl de sinistere nihilist Leo Naphta als diens tegenspeler optreedt in de strijd om Castorps ziel. Mann baseerde zijn roman op het verblijf van zijn vrouw Katia in het Waldsanatorium in Davos. Volgens Thomas Mann beschrijft De Toverberg een tijdperk dat door de oorlog van 1914-1918 voorgoed voorbij was.
De fascinerende wereld van De Toverberg wordt ingeleid door Eric Moormann. Maarten Doorman, Joke J. Hermsen, Piet Meeuse en Xandra Schutte herlazen het boek en geven er onomwonden hun mening over. Eric Moormann pakt de draad van hun betoog op in het daarop volgende gesprek.
Tussendoor wordt een cruciale scène vertoond uit de film Der Zauberberg (1982), draaiboek en regie: Hans W. Geisendörfer.