SLAA

SLAA

Theater na de Dam: Atlas van een bezette stad

Theater na de Dam: Atlas van een bezette stad

do 4 mei 2017

LET OP! Dit programma is vol. Enkele kaarten nog aan de kassa verkrijgbaar.

Na de herdenking bij het monument de Zittende Vrouw op de Bos en Lommerweg herdenken we verder in Podium Mozaïek. Centraal in dit cross-disciplinaire programma staat het boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter.

Waar in de stad zaten onderduikers? Waar was het hoofdkwartier van de NSB’ers? Waar werden Het Parool en Vrij Nederland gestencild en waar werden voedselbonnen uitgedeeld?

Iedereen weet het Anne Frank Huis te vinden en de geschiedenis van de Hollandse Schouwburg is algemeen bekend. Maar de Tweede Wereldoorlog woedde door de hele stad: Amsterdam bevat vele zichtbare én onzichtbare sporen van de oorlog. Historicus Bianca Stigter heeft deze sporen voor heel Amsterdam op een rij gezet in de Atlas van een bezette stadAtlas van een bezette stad vertelt verhalen uit de oorlog, wijk voor wijk, kaart voor kaart.

Vanavond lezen auteur Bianca Stigter en anderen over Amsterdam-West in oorlogstijd. Ze worden bijgestaan door klarinettist Ghaeth Almaghoot, zangeres Mirthe Bron, Mark van der Feen (piano) en twee mimers: Ritzah Statia en Loes Schaap. Het boek en deze muzikaal-theatrale vertelling onder regie van Kasper Kapteijn toveren de kijker het beeld van de oorlog in Amsterdam-West levendig en invoelbaar voor ogen.

Dit is een programma van Podium Mozaïek en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). Deze editie is georganiseerd in het kader van Theater na de Dam, een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 Mei Comité.