Surinaamse schrijvers in debat
De Surinaamse literatuur heeft na de onafhankelijkheid van 25 november 1975 een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Tal van auteurs zijn sindsdien nieuwe wegen ingeslagen. Toch is Suriname nooit afwezig in hun werk, ongeacht of zij in of buiten Suriname verblijven. Edgar Caïro, Astrid Roemer, Ellen Ombre en Cynthia McLeod zijn namen die het Nederlandse publiek vertrouwd in de oren klinken. Clark Accord is de bekendste jonge schrijver. Maar wie behoren verder tot de vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Surinaamse schrijvers? Hoe (on)zichtbaar is de Surinaamse literatuur in Nederland eigenlijk? Hebben uitgevers en recensenten voldoende aandacht voor Surinaamse literatuur? Hoe slechten uitgevers hun drempels voor jong talent? Hoe is het gesteld met het literaire klimaat voor Nederlandse migrantenschrijvers, vanuit Europees perspectief gezien?
Op deze vragen wordt in statements en een debat naar antwoorden gezocht. Kenneth van Zijl stelt de schrijvers voor en geeft het woord aan Clark Accord, Karin Amatmoekrin en Joanna Werners, die hun visie op deze brandende kwestie geven en een fragment voorlezen uit eigen werk.
Kenneth van Zijl gaat met de schrijvers in gesprek, waarbij Margot Dijkgraaf en Franc Knipscheer aanschuiven. Na het debat gaat muziek in gesprek met literatuur: Clark Accord leest voor uit Bingo!, muzikaal begeleid door Orville Breeveld en de Breathing Band, geflankeerd door een zangeres.