SLAA op Roze Filmdagen
Tijdens de Roze Filmdagen (dit jaar van 22 maart tot en met 2 april) wordt de documentaire Loving Highsmith vertoond over het leven en werk van Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith. Voor SLAA een mooie aanleiding om schrijver en beeldend kunstenaar Fleur Pierets een inleiding te laten schrijven, die ze op 2 april voorafgaand aan de documentaire zal voordragen. Ook neemt ze plaats in de online talkshow, onderdeel van de Queer Movie Talks, over deze film.
De vertoning van Loving Highsmith vindt twee keer plaats: op donderdag 23 maart om 19:15 en op zondag 2 april om 13:00.
Loving Highsmith geeft een unieke kijk op het leven van de gevierde Amerikaanse auteur Patricia Highsmith. De film richt zich op Highsmiths zoektocht naar liefde en werpt een nieuw licht op haar leven en schrijven. Highsmiths roman Carol (deels autobiografisch) was het eerste lesbische verhaal met een happy end dat in het Amerika van de jaren ‘50 werd gepubliceerd. Maar Highsmith zelf was gedwongen een dubbelleven te leiden en moest haar levendige liefdesaffaires verbergen voor haar familie en publiek. In haar ongepubliceerde geschriften stond ze stil bij haar privéleven. Ingesproken door de Britse actrice Gwendoline Christie. Bekijk hieronder de trailer:
Roze Filmdagen is het grootste, langst lopende, breedst geprogrammeerde en meest succesvolle LGBTQ+ filmfestival in Nederland. Roze Filmdagen heeft een breed aanbod aan arthouse films en documentaires met een LGTBQ+ context. Het festival wordt in 2023 voor de 26e keer georganiseerd.
Roze Filmdagen is, na Pride Amsterdam, het grootste LGBTQ+ gerelateerde evenement van Nederland. Het festival is dan wel jaren geleden ontstaan als zeer kleinschalig underground festival, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een professioneel, beeldbepalend filmfestival met zowel een vaste schare alsook elke editie opnieuw een groeiend aantal nieuwe bezoekers uit binnen- en buitenland.
De Queer Movie Talks zijn online talkshows die tijdens de Roze Filmdagen om de dag verschijnen op YouTube. In deze talkshows, die worden gepresenteerd door Annefleur Schipper (programmamaker / De Lesbische Liga Podcast) en Tirsa With (presentator Het Klokhuis), verkennen bekende LGBTQ+ers en filmmakers thema’s die belangrijk zijn voor de community en voor filmliefhebbers in het algemeen.
Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en LGBTQ-mensenrechtenactivist. Bij de uitreiking van de Çavaria Achievement Award noemde schrijver Jeroen Olyslaegers haar een ‘bewustzijnsrevolutionair’. En dat is dan ook waar Pierets over praat in haar werk: over het belang te onderzoeken welke grenzen van onszelf zijn en welke een sociale constructie. Over positief activisme en de noodzaak om vaker te kijken naar wat ons bindt, dan naar wat ons uit elkaar houdt. Ze werkte 7 jaar lang met haar vrouw Julian P. Boom als kunstenaarsduo. Ze publiceerden het queer online tijdschrift Et Alors? Magazine, dat wereldwijd op 750.000 lezers per editie mocht rekenen. Hun bekendste werk was echter 22-The Project, een kunstperformance waar het koppel in alle landen zou trouwen waar het homohuwelijk was toegelaten. Julian stierf na het vierde ja-woord. Het boek Julian, over hun werk en het verlies van haar vrouw, verscheen in september 2019 bij Das Mag. De kinderboeken Love Around the World en Love is Love – in opdracht van het MoMa – werden in New York voorgesteld in 2019 en 2021. Haar meest recente boek Heerlijk Monster verscheen eveneens bij Das Mag in december 2022. Fleur geeft op dit moment lezingen over de hele wereld, werkt samen met het productiehuis van Michiel en Lukas Dhont mee aan de verfilming van Julian, schrijft het libretto voor een opera in samenwerking met Liesa Van der Aa, werkt aan een televisieserie en schrijft een nieuw boek.
//Foto Ketelhuis: Michel Swart Photography