SLAA op Roze Filmdagen
Roze Filmdagen bestaat dit jaar 25 jaar. Ter ere van dit jubileum ging SLAA een samenwerking aan om literatuur en film met elkaar in gesprek te brengen. We vroegen drie schrijvers om een tekst te schrijven naar aanleiding van één van de films op het festival. Je kunt live luisteren naar de bijdrages van Roelof ten Napel, Smita James en Loes Faber op deze momenten:
zondag 13 maart 15.30 zaterdag 19 maart 15.45: Roelof ten Napel (film: As we like it)
zondag 13 maart 19.00: Smita James (film: Summertime)
dinsdag 15 maart 21:45: Loes Faber (film: No straight lines)
Schrijvers Smita James en Roelof ten Napel nemen ook plaats in een van de talkshows die het festival programmeert: Transforming Words. Je kunt deze show kijken vanaf vrijdag 11 maart om 15.00.
Tijdens deze WEEKEND TALK onderzoekt moderator Roos van Rijswijk met gasten Maurits de Bruijn, Babeth Fonchie Fotchind, Smita James en Roelof ten Napel wat de raakvlakken tussen film en literatuur zijn. De twee kunstvormen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de programmering van de Roze Filmdagen zitten dit jaar opvallend veel films van makers die zich hebben laten inspireren door romans, poëzie en spoken word. Tijdens deze talkshow gaan we in gesprek met schrijvers die zich juist door beeld hebben laten inspireren. Welke films en series beïnvloeden queer schrijvers van nu? Wat missen zij aan representatie? Naast het gesprek zijn er voordrachten van spoken word artist Smita James en dichter Babeth Fonchie Fotchind.
zondag 13 maart 15.30 zaterdag 19 maart 15.45: Roelof ten Napel
Film: AS WE LIKE IT
Waar Shakespeare’s origineel al met genderrollen speelde, gaat deze moderne, spetterende adaptatie een stap verder met onder meer een all female cast. Shakespeare’s origineel speelde al met genderrollen; het ging immers over de opbloeiende liefde tussen Orlando en Rosalind, die als man vermomd is. Maar in deze adaptatie wordt dat nog eens versterkt: alle hoofdrollen worden door vrouwen gespeeld. Met energie en veel plezier wordt een wereld neergezet van neon-verlicht Taipei, met magische interventies naast actie, gevechten en familie-vetes. Dus eigenlijk alles wat bij een goede Shakespeare hoort, maar dan helemaal klaar voor een non-binaire en wervelende versie van nu.
Met onder meer Alison Bechdel (bekend van Fun Home en uitvinder van de Bechdel-test) toont deze documentaire in bijpassende comic-stijl de magie van de 9e kunstvorm, de queer pionier binnen de populaire cultuur.