Written in Rhythm | Read My World 2025
Kom op vrijdag 12 september, tijdens Read My World, om 20:00 naar de Galerij in de Tolhuistuin voor een bijzonder programma met BYMEKAAR.
BYMEKAAR, opgericht door Marc Alberto en Sjaan Flikweert, is een concertreeks waarin kunstenaars aan elkaar worden gekoppeld voor spontane ontmoetingen op de vloer. Podiumkunstenaars creëren ter plekke avontuurlijke woord- en muziekoptredens, volledig geïmproviseerd en laagdrempelig van aard.
Tijdens deze editie op het Read My World festival ontmoeten dichter Kayo Chingonyi, pianist S’yo Fang, schrijver Lemuël de Graav, ‘singer-songdichter’ Mirte Hartland, muzikant Michelle Samba, en dichter en danser Sjaan Flikweert elkaar om samen poëzie en muziek te maken waarin de ‘The Beat of Belonging’ doorklinkt. Zij nodigen je uit om de magie van improvisatie te ervaren.
Met The Beat of Belonging verkent Read My World dit jaar de zintuiglijke beleving van de taal en het harmonieuze ritme van verbondenheid. In een dynamische wereld waarin velen door meerdere identiteiten voorbij nieuwe horizonten navigeren, leggen we ons oor te luisteren bij de klanken en de hartslagen van het thuishoren en bieden we het podium aan de creatieve expressie van de jazzificatie: de vrije geesten en stemmen van vreugde en verzet, die verrassen, bewegen en verbinden in klank, beeld en taal.
De mix van artiesten die op uitnodiging van het artistieke team plus co-curatoren Maboula Soumahoro en Lou Mensah van 11-13 september 2025 de line-up vormen, bestaat uit schrijvers, sprekers en performers. Van de lezingen, panelgesprekken, workshops en optredens vindt een aantal zowel in de Tolhuistuin als online plaats.
Sjaan Flikweert is interdisciplinair podiumkunstenaar. Ze maakt spoken word poëzie, muziek, dans, theater en film. Voor haar hebben verhalen de magisch kracht mensen te verbinden en iets nieuws of anders te verbeelden. Het neemt ons aan de hand over de grenzen van onze eigen beperkingen. Ze is al ruim veertien jaar actief podiumkunstenaar in binnen- en buitenland. Ze was te lezen in de bloemlezing HARD OP en ze is in Tirade gepubliceerd. Ze staat aan de basis van Poetry Circle en heeft o.a. voor AYA, de Gasten, Bühnenbiest, Rover company, Silbersee, Nanoek en Dox gewerkt. Ze heeft de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen (Nominatie Lonely Wolf Festival en NPF) en De werkelijkheid heeft mij niet nodig (geselecteerd voor NFF en NPF) gemaakt en won een Musical Award Beste script en dialogen voor haar bijdrage aan de musical MELK. Ze organiseert BYMEKAAR, een improvisatie concert met muziek, spoken word en dans.

Foto: Heleen Haijtema
Michelle Samba is interdisciplinair kunstenaar. Ze werkt met stem, ritueel, ritme en taal, in een praktijk die zich ontvouwt tussen performance, poëzie, muziek en beeld. Haar werk beweegt als een zwerm poëtische spreeuwen, lichamelijk en niet te vangen. Ze creëert rituele ontmoetingen die collectieve ervaring en persoonlijke zeggingskracht met elkaar vervlechten, vaak in improvisatie en meertalige ruimte. Ze werkte o.a. samen met het Marina Abramović Instituut, Lisette Ma Neza, Ursula Rucker en Claudia de Breij, en trad op voor o.a. Poetry Circle, Explore the North, Spinvis en de Nacht van de Poëzie. Michelle woont en werkt in Amsterdam.
Lemuël de Graav (1998) is een multidisciplinair kunstenaar die poëzie als beeldtaal tot leven brengt. Zijn werk nodigt uit tot verbeelding en biedt de kijker ruimte voor een eigen interpretatie. Vanuit de overtuiging dat verbeelding nooit onderschat mag worden, laat hij zijn publiek actief deelnemen aan het vertalen van zijn films en gedichten.
Kayo Chingonyi FRSL werd in 1987 geboren in Zambia en verhuisde op zesjarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk. Hij is fellow van het Complete Works-programma voor diversiteit en kwaliteit in Britse poëzie en van de Civitella Ranieri Foundation. In 2012 ontving hij een Geoffrey Dearmer Prize van de Poetry Society en in 2015 was hij Associate Poet bij het Institute of Contemporary Arts (ICA). Zijn eerste volledige bundel, Kumukanda, won de Dylan Thomas Prize en een Somerset Maugham Award. Kayo was een Burgess Fellow bij het Centre for New Writing, University of Manchester voordat hij bij Durham University aan de slag ging als assistent-professor creatief schrijven. Hij is schrijver en presentator voor de muziek- en cultuurpodcast Decode op Spotify, poëzie-editor bij Bloomsbury en zijn meest recente bundel A Blood Condition werd genomineerd voor de Forward Prize for Best Collection, de T.S. Eliot Prize en de Costa Poetry Award. Hij werd in 2022 verkozen tot fellow van de Royal Society of Literature.
Mirte Hartland is singer-songdichter, of woordkunstenaar met gitaar. Met gezongen en gesproken woord, klank en zang, onderzoekt ze waar muziek en poëzie in elkaar verstrengelen. Ze schetst ruimtelijke landschappen, sferen en verhalen met een melancholische ondertoon. Haar werk behandelt thema’s als radicale gelijkwaardigheid, queer liefde, de relatie tussen mens en natuur en de schoonheid van het alledaagse. Vanuit individuele kwetsbaarheid verhoudt zij zich tot maatschappelijke vraagstukken. Mirteschreef, maakte en speelde voorstellingen op het snijvlak van poëzie en muziek voor uiteenlopende podia en festivals als Oerol, Lowlands en De Parade. Naast haar makerschap werkt zij als programmeur bij Theater Bellevue en coacht zij jonge podiumdichters bij Poetry Circle.