SLAA

SLAA

SLAA op Brainwash: This Book Will Change Your Life!

SLAA op Brainwash: This Book Will Change Your Life!

za 28 oktober 2017

This Book Will Change Your Life!
De roman als zelfhulpboek

In verwarrende tijden zoeken wij mensen graag naar duiding in de woorden van anderen. Niet voor niets staan zelfhulpboeken al jaren boven aan de lijsten van bestverkochte boeken. Er zijn adviesboeken over vier uur durende werkweken, leren leven met schaamte, vrienden maken en patronen doorbreken.

Maar kan literatuur ook een vorm van zelfhulp bieden?

Drie vooraanstaande auteurs vertellen over de romans of dichtbundels die hielpen in hun eigen tijden van verwarring. Welke verhalen of gedichten hebben kleine of grote inzichten in het leven gegeven? Door welk boek begrepen ze de wereld beter? En welke van deze boeken zou iedereen op zijn nachtkastje moeten hebben liggen?

Een programma over zelfhulpboeken dus, maar dan de literatuureditie. Verwacht geen Nooit meer te druk, geen The Life Changing Magic of Not Giving a F*CK, of Omarm je imperfecties. Verwacht in plaats daarvan Bukowski, Lispector, Kellendonk of Bervoets.

Met: Jan Postma (14:00 – 14:30), Erik Jan Harmens (14:45 – 15:15) en Hannah van Binsbergen (15:30 – 16:00).

Jan Postma studeerde politicologie, internationale betrekkingen en journalistiek. Hij werkte als freelancejournalist en -fotograaf en was van 2013 tot 2015 hoofdredacteur van hard//hoofd. Zijn essays verschenen in o.a. De Gids en Das Magazin. Sinds 2010 schrijft hij voor De Groene Amsterdammer over literatuur, fotografie en beeldende kunst. In 2017 verscheen zijn essaybundel Vroege werken bij Uitgeverij Das Mag.

Erik Jan Harmens is schrijver en dichter. Hij was de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland en schreef vier dichtbundels. Hij schreef o.a. voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Parool. In 2015 verscheen het sterk autobiografische Hallo muur. In Hallo muur praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen. Jaren waarin hij een burn-out kreeg, een scheiding doormaakte en een geloofwaardig antwoord moest vinden op zijn alcoholverslaving.

Hannah van Binsbergen studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Haar gedichten verschenen o.a. in Tirade en De Gids. Ze recenseert theologische en wijsgerige boeken voor Trouw. In de zomer van 2016 debuteerde ze met de dichtbundel Kwaad gesternte, waarmee ze de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs won. Vooral de laatste bekroning is bijzonder: niet alleen is Van Binsbergen de jongste dichter ooit die deze prijs in de wacht heeft gesleept, ook is Kwaad gesternte het eerste debuut dat de VSB Poëzieprijs kreeg toebedeeld.