SLAA

SLAA

The Futureverse

zo 30 oktober 2022
Melkweg Cinema

Wie zijn we? Waar staan we? Hoe kan een radicaal andere toekomst eruit gaan zien? Brainwash Festival 2022 verkent deze vragen met tal van sprekers en programma’s. SLAA staat zes keer op het programma met The Futureverse. Valentijn Hoogenkamp, Pete Wu en Nisrine Mbarki schetsen ieder een eigen radicale toekomstvisie naar aanleiding van een van de thema’s van Brainwash, met gebruik van beeld, geluid en woord. Het programma wordt gemodereerd door Roos van Rijswijk. Let op: elke schrijver treedt twee keer op, één schrijver per programma.

Schema:
Nisrine Mbarki: 14:10-14:40 en 15:10-15:40
Valentijn Hoogenkamp: 16:10-16:40 en 17:10-17:40
Pete Wu: 18:10-18:40 en 19:10-19:40

Foto: Sanja Marusic

Thema: lichaam
16:10-16:40 en 17:10-17:40

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg. In september verscheen zijn boek Antiboy, een essay over leven, dood en vrijheid.

Foto: Willemieke Kars

Thema: vervreemding en verbinding
18:10-18:40 en 19:10-19:40

Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en documentairemaker. In 2019 verscheen zijn debuut De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu bij uitgeverij Das Mag. Dat werd genomineerd voor de Brusseprijs 2020 voor het beste journalistieke boek. In 2020 verscheen de VPRO Dorst-documentaireserie Pete en de Bananen over daten en liefde als jonge Oost-Aziatische Nederlander. In 2020 was hij ook gastcolumnist bij de Volkskrant, werd hij benoemd tot NRC Talent (categorie Literatuur). Pete is ambassadeur voor Pride Amsterdam, adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen en eindredacteur voor online journalistieke platform Brandpunt+. Pete publiceerde proza in De GidsDIG, Extra Extra MagazineDe Revisor en de eerste Sampler van uitgeverij Das Mag in 2018. Eerder studeerde hij Engelse literatuur, Amerikanistiek en mediafilosofie, en schreef hij reportages, artikelen en interviews over identiteit en activisme, de kleine Mensch en de grote Denker.

Foto: Willemieke Kars

Thema: vrijheid
14:10-14:40 en 15:10-15:40

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist, vertaler en programmamaker. Ze is programmamaker voor Winternachten, redactielid van Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Ze heeft vijf vertalingen op haar naam staan. Haar gedichten en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Poëziekrant, De Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Winternachten, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie.

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk is schrijver. Ze schreef de roman Onheilig (Anton Wachterprijs) en diverse verhalenbundels. Haar laatste bundel, De dwaler, verscheen in 2021 bij Querido. Ze bespreekt boeken voor NRC Handelsblad, presenteert literaire shows en geeft les aan de Schrijversvakschool. In 2018 maakte ze het hoorspel De barricade als onderdeel van de literaire hoorspelserie De Kloof.