Short & Kort op Brainwash
SLAA staat als vanouds weer op Brainwash Festival. Deze keer met het programma Short & Kort! Drie schrijvers maken in opdracht van SLAA een kort verhaal bij korte films uitgezocht door VERS. Verwacht films en verhalen over verschillende maatschappelijk urgente onderwerpen, belangrijke vragen van nu. Thema’s als de betekenis van thuiszijn, migratie, vriendschap en queerness komen voorbij. Dompel je een half uur onder in de wereld van een ander op Brainwash Festival!
Met verhalen van Maurits de Bruijn, Lisette Ma Neza en Asis Aynan.
DE LINE-UP:
Marlon Brando (2020) van Vincent Tilanus
Verhaal door Maurits de Bruijn
Wat betekent een vriendschap? En wat doet het met je als je die verliest? Maurits de Bruijn schrijft een verhaal bij de korte film Marlon Brando (van Vincent Tilanus) over de relatie van de queer tieners Cas en Naomi die onder druk komt te staan als Naomi haar vleugels uit wil slaan.
Maurits de Bruijn is de schrijver van de romans Broer en De achterkant van de zon én het non-fictieboek dat vorig jaar verscheen: Ook mijn Holocaust. Hij is redacteur bij kunsttijdschrift Mister Motley en schrijft regelmatig opiniestukken voor De Volkskrant.
When You Hear The Divine Call (2020) van Festus Toll
Verhaal door Lisette Ma Neza
Michael Nyawade woont 25 jaar lang in Europa, maar maakt dan de keuze om definitief terug te keren naar zijn geliefde Kenia. Filmmaker Festus Toll reist zijn oom achterna met een camera om te onderzoeken wat “thuiszijn” betekent. Lisette Ma Neza reflecteert op deze vraag en de korte film.
Lisette Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen, zachte stem en poëtische performances. In 2017 won Lisette Ma Neza als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste persoon van kleur het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam.
Baba (2020) van Sarah Blok & Lisa Konno
Verhaal door Asis Aynan
Het aanstekelijk portret van een van de eerste Turkse immigranten binnen de Nederlandse culturele sector. Het gaat over de complexiteit van migratie aan de hand van een migrant die migratie nog nooit als complex heeft ervaren. Schrijver Asis Aynan laat zich inspireren door de short.
Asis Aynan (Haarlem, 1980) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen. Hij schreef Veldslag en andere herinneringen, Ik, Driss, Gebed zonder eind, Linoleumkoorts en Eén erwt maakt nog geen snert. In 2011 werd hij genomineerd voor de Amsterdam Kunstprijs, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad.
Dit programma is onderdeel van Brainwash. Zie voor meer informatie de website van Brainwash.