SLAA

SLAA

Shooting the writer: Tahar Djaout

Shooting the writer: Tahar Djaout

2012-04-27 20:00:00

Met: Harm Botje, Asis Aynan, Manon Uphoff en El-Mahdi Acherchour e.a.
Presentatie: Mathijs Deen

Bijna twintig jaar geleden werd een man op een vroege maandagmorgen voor zijn huis in zijn auto neergeschoten. Het levenloze lichaam werd achter het stuur vandaan getrokken en op straat gelegd. De schutter vluchtte weg in de buitgemaakte auto.
Op de grond lag Tahar Djaout; een van de grootste schrijvers die Noord-Afrika heeft gekend. De moord op schrijver, journalist en dichter Djaout in 1993 luidde een uiterst gewelddadige periode in waarvan Algerije nog altijd niet is hersteld.

Aan de hand van Tahar Djaouts roman De bottenzoekers die in de BerberBibliotheek van uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep verscheen, wordt onderzocht wat de schrijver heeft betekend voor de wereldliteratuur en voor Algerije. Harm Botje, voormalig correspondent in Algerije, die bevriend was met Tahar Djaout, Manon Uphoff (schrijver) en Asis Aynan, docent, schrijver en bedenker van de BerberBibliotheek zullen het publiek laten kennismaken met de persoon achter de schrijver Tahar Djaout. Er is muziek van de Algerijnse contrabassist Ilias, straatmuzikant van het Leidseplein. En de Algerijnse schrijver/dichter El-Mahdi Acherchour zal het gedicht ‘Mon amoureuse’ van Djaout voordragen.