SLAA

SLAA

Schrijvers onder Poetin

Schrijvers onder Poetin

2013-10-29 20:00:00

De staat van de hedendaagse Russische literatuur. Met: Michaïl Sjisjkin, Ellen Rutten, Arnout Brouwers. Onder leiding van Michel Krielaars. Muziek door Tomoko Mukaiyama.

Het hedendaagse Rusland is niet meer de plek waar auteurs ondergronds hun manuscripten publiceren, waar aanzienlijke straffen staan voor literatuur die niet past binnen het regime. Kortom, het is niet meer hetzelfde land dat Vladimir Nabokov en Ivan Boenin ontvluchtten om te kunnen schrijven. Wat is nu de status van de Russische schrijver en zijn werk? Is de schrijver nog dissident? Kan de literatuur nog floreren in een Rusland waar nagenoeg geen dialoog meer is tussen staat en schrijver? Welke rol speelt hij nu, in Poetins Rusland?

De SLAA neemt samen met De Rode Hoed een avond de tijd om zich te verdiepen in de rol van de hedendaagse Russische literatuur. Te gast zijn onder anderen Ellen Rutten, hoogleraar letterkunde (Slavische Taal en Cultuur, UvA); Arnout Brouwers, oud-Ruslandcorrespondent van de Volkskrant; en de Russische schrijver Michaïl Sjisjkin, woonachtig in Zwitserland. Sjisjkin is een van de grote Russische schrijvers van het moment, zijn werk is in meer dan tien talen vertaald. Zo verscheen recentelijk Onvoltooide liefdesbrieven bij Querido, dat door de Nederlandse pers bejubeld werd. Michel Krielaars, chef-boeken bij NRC Handelsblad, modereert de avond. Tomoko Mukaiyama zal voor ons werk van de Russin Galina Oestvolskaja ten gehore brengen.

Mede mogelijk gemaakt door internationaal literatuurhuis Passa Porta.
Voertaal: Engels