SLAA

SLAA

Schrijvers in het donker: Marja Pruis over The Squid and the Whale

Schrijvers in het donker: Marja Pruis over The Squid and the Whale

do 7 november 2019
19.30
Rialto

Iedere maand nodigt Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gaan we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Aan de hand van beelden en fragmenten vertelt de schrijver over de manier waarop kijken en schrijven en literatuur en film met elkaar zijn verbonden. Daarbij onthult de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen. Ditmaal geeft schrijver/essayist Marja Pruis haar visie op Noah Baumbachs The Squid and the Whale.

De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.

The Squid and the Whale

In 2004 had Noah Baumbach meegeschreven aan het scenario van The Life Aquatic with Steve Zissou van zijn vriend Wes Anderson. En hij had alweer een volgend scenario klaarliggen dat hij graag opnieuw verfilmd zag worden door Anderson. Maar deze overtuigde Baumbach ervan dat het beter was dat zelf te doen. En dat deed hij, met het semi-autobiografische The Squid and the Whale als het klinkende resultaat; de film won 23 internationale filmprijzen en werd ook genomineerd voor de Oscar voor beste originele scenario.

Het huwelijksbootje van de arrogante Bernard Berkman, ooit een veelbelovend schrijver, en zijn overspelige vrouw Joan staat op het punt van zinken. Een echtscheiding is onvermijdelijk en dat valt hun twee zonen, de 16-jarige Walt en de 12-jarige Frank, zwaar op het dak, zeker als de kwestie van voogdij aan de orde komt. De jongens moeten ‘een kant kiezen’; Frank kiest voor zijn vader, Walt voor zijn moeder. Maar daarmee zijn de problemen verre van voorbij.

Marja Pruis (Amsterdam, 1959) ging na haar studie Nederlands en Algemene Taalwetenschappen aan de UvA werken voor de Groene Amsterdammer. Aanvankelijk als literatuurredacteur, vanaf 2006 maakt zij deel uit van de redactie. Ze schreef o.m. De vertrouwelingAtoomgeheimen en Zachte riten. Haar essayboek Kus me, straf me werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. In 2016 werd haar de Heldringprijs toegekend voor haar literaire columns in de Groene Amsterdammer.

Schrijvers in het donker is een programma van Rialto, Basje Boer en SLAA.