SLAA

SLAA

Schrijvers in het donker: Joost de Vries presenteert Sideways

Schrijvers in het donker: Joost de Vries presenteert Sideways

do 18 april 2019
19.00
Rialto
Wat ziet een schrijver als hij naar een film kijkt? Welke indrukken neemt hij mee uit een museum? Op welke manier zijn beeldende kunst, film en literatuur via de schrijver met elkaar verbonden?
 
De afgelopen maanden nodigde Schrijvers in het donker een schrijver uit om zijn of haar favoriete film te laten zien. Vooraf gingen we in gesprek over de invloed van beeld op het werk van de schrijver, en film in het bijzonder. Daarbij onthulde de schrijver niet alleen iets over de praktijk als schrijver maar ook over de manier waarop literatuur en de visuele kunsten van elkaar verschillen en waarin ze elkaar overlappen en aanvullen.
 
Op 18 april sluiten we dit seizoen van SihD af met niemand minder dan schrijver Joost de Vries. Hij presenteert de film Sideways van Alexander Payne.
 
De gesprekken worden geleid door Basje Boer, schrijver en filmjournalist voor o.a. De Groene Amsterdammer.
 
Sideways
Twee vrienden maken, vlak voordat een van hen in het huwelijk treedt, een reis langs Californische wijnboerderijen. Gefrustreerde leraar Miles (Giamatti) is op zoek naar lekker eten en vooral goede wijn, mislukt B-acteur Jack (Church) zoekt vooral naar seks. Gedurende de tocht worden de mannen met hun eigen beperkingen geconfronteerd. De komedie Sideways zorgde voor een grote stijging in de consumptie van pinot noir wijnen en kreeg een Oscar voor het beste script. Regisseur Payne maakte later ook nog fraaie films als Nebraska en The Descendants.
 
Schrijvers in het donker is een programma van Rialto, Basje Boer en SLAA.