SLAA

SLAA

Schrijf me! #5

wo 11 juni 2025
20:00
Tolhuistuin, De Zonzij

In Schrijf me! schrijven auteurs een persoonlijke brief aan een personage uit hun debuutroman. Eindelijk horen we wat schrijvers écht van hun personages vinden. Kun je als schrijver boos zijn op je eigen personage, of misschien wel jaloers? Is er nog iets wat je ze nooit hebt durven zeggen? Hoe kijkt een schrijver die net gedebuteerd is naar diens eigen personages en hoe is dat voor een auteur die decennia geleden een eerste boek uitbracht?  

Op 11 juni is in de Tolhuistuin de volgende editie van Schrijf me! Deze keer maak je kennis met opvallende personages uit de debuutromans van: Maria Kager (De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf), Connie Palmen (De wetten), Gustaaf Peek (Armin). Roos van Rijswijk presenteert de avond en gaat met de auteurs in gesprek over hun brief en debuutroman. 

Dit programma is ook een live-podcastopname. De voordrachten van de auteurs en de gesprekken worden na afloop als 3 individuele podcasts gepubliceerd op de audiokanalen van SLAA.  

Maria Kager debuteerde in 2024 met haar roman over Frida, die als dochter van de directeur van de koepelgevangenis in Haarlem opgroeide naast de gevangenis. De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf werd bekroond met zowel de jury- als de publieksprijs van De Bronzen Uil 2024. De wetten (1991) van Connie Palmen is een van de bekendste, meest gelezen geprezen debuutromans uit de Nederlandse literatuur. Via zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd vertelt De wetten hoe een jonge vrouw het schrijverschap ontdekt en zingeving geeft aan haar leven. In 2006 debuteerde Gustaaf Peek met Armin, een indringende debuutroman over een voormalig SS’er, adoptie, ouder-kind binding en voortplanting. Kees ’t Hart schreef bij verschijnen van dit boek: ‘Peek is een groot talent en we gaan nog veel meer van hem horen.’ Daar heeft hij gelijk in gekregen en we zijn benieuwd hoe Peek na een kleine 20 jaar zelf terugkijkt op zijn debuut. 

Connie Palmen behoort tot de belangrijkste Nederlandse schrijvers van deze tijd. Haar in 1991 verschenen debuutroman De wetten was een ongekend succes. Romans die volgden waren De vriendschapGeheel de uwe en Lucifer. In 2015 verscheen Jij zegt het, bekroond met de Libris Literatuurprijs 2016.

Maria Kager is schrijver en literatuurwetenschapper. Ze promoveerde in de literatuurwetenschappen aan Rutgers University in de VS, en schrijft over boeken voor NRC en De Groene Amsterdammer. Haar debuutroman, De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf (2024), werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Boon Literatuurprijs en de Boekenbon Literatuurprijs, en won zowel de jury- als de publieksprijs van de Bronzen Uil. 

Gustaaf Peek is schrijver van romans, verhalen, gedichten, essays en films. Zijn werk is onder meer bekroond met de BNG Nieuwe Litera­tuurprijs, de F. Bordewijk-prijs en een Gouden Kalf. 

Foto: Herman van Bostelen

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar debuutroman Onheilig ontving ze de Anton Wachterprijs. De olifant van de bovenbuurman is een prentenboek voor volwassenen, geïllustreerd door Sylvia Weve. De dwaler is een verhalenbundel die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator. Ze was een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Beeld door Katja van Stiphout.