SLAA

SLAA

Roode Zondag: Joke van Leeuwen

Roode Zondag: Joke van Leeuwen

http://www.roodebioscoop.nl/Roode-Zondagen/180-SLAA&maand=4

Met: Joke van Leeuwen, Thomas de Veen en Ensemble Five.

Joke van Leeuwen schreef (tot nu toe) bijna zestig kinderboeken waarmee ze zo’n beetje alle prijzen won die er te winnen zijn, o.a. vijf Zilveren Griffels, één Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs. Eén van haar eerste boeken gericht op een volwassen publiek, Feest van het begin, leverde haar vorig jaar direct de AKO Literatuurprijs op.

Hoewel Van Leeuwen zich bij het schrijven van haar kinderboeken altijd nadrukkelijk op kinderen heeft gericht, zijn ook veel ‘grote mensen’ verknocht aan haar verhalen. Op zondag 18 mei om 16.00 uur in de Roode Bioscoop interviewt Thomas de Veen, recensent jeugdliteratuur bij NRC en zelf groot Van Leeuwen-fan, haar onder meer over dit verschijnsel. Van Leeuwen draagt een aantal fragmenten uit eigen werk voor die dienen als basis voor het gesprek. Ook vraagt De Veen haar naar haar eigen favoriete schrijvers, hetzij jeugd-, hetzij volwassenenauteurs, en andere artiesten die haar inspireren.

Eén van deze artiesten is het Ensemble Five, een groep jonge, innovatieve cellistes ondersteund door kunstenaars van verschillende achtergronden, die samen met hen een interdisciplinair mini-concert neerzetten. Eerder traden ze op in Antwerpen, waar Van Leeuwen op slag fan van ze werd, en de Amstelkerk in Amsterdam. Op verzoek van Van Leeuwen bereiden ze speciaal voor de Roode Zondag een performance voor.