Revue de Paré
Revue de Paré brengt literatuur, kunst en cultuur naar Amsterdam Nieuw-West, een stadsdeel dat onontgonnen grond en multicultureel talent huisvest. Nadat SLAA in stadsdelen Zuidoost (Bijlmer Boekt!) en Noord (Noorderwoord) al succesvolle wijkprogramma’s heeft opgezet, is er nu ook voor Nieuw-West een literaire programmareeks op maat. Revue de Paré wordt gepresenteerd door Christine Otten en Asis Aynan.
Revue de Paré is een programma waarbij verhalen, poëzie en spoken word worden ingekleurd met theater, muziek en cabaret. In het programma is er ruimte voor zowel literaire en culturele tradities als vernieuwend materiaal. Gevestigde namen staan tegenover aanstormend talent.
Op 26 maart vindt de tweede editie van Revue de Paré plaats in De Buurtzaak (Nieuw-West), met Jeffrey Spalburg (comedy), Kader Abdolah (schrijver), Fatena Al-Ghorra (poëzie), Cathelijn Schilder (verhaal uit de wijk), Hermine Deurloo (muziek).
Jeffrey Spalburg stond in het theater met zijn cabaretvoorstellingen Brommers Kiek’n en zijn 2e programma Spiekerboks. Hij acteerde bij Made In Da Shade, was comedian bij het Comedycafe en schreef mee aan tv-programma’s. Momenteel is hij alweer aan zijn vierde avondvullende voorstelling Baas toe.
Kader Abdolah debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De adelaars. Na De meisjes en de partizanen (1995) verscheen zijn eerste roman, De reis van de lege flessen (1997), gevolgd door Spijkerschrift (2000), Portretten en een oude droom (2003), Het huis van de moskee (2005), het tweeluik De boodschapper en De Koran (2008) en De koning (2011). Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald. In opdracht van het CPNB schreef Kader Abdolah het Boekenweekgeschenk 2011, getiteld De kraai.
Fatena Alghorra is geboren en getogen in de bezette Palestijnse gebieden. Ze werkte er als nieuwsanker, radiopresentatrice en correspondente voor het nieuwsagentschap Wafa. Fatena moest in 2009 op de vlucht uit haar thuisland toen de politieke partij Hamas aan de macht kwam en er alle media overnam. In België kon Fatena gelukkig haar journalistieke activiteiten verder zetten: ze maakt artikels voor Al-Jazeera en andere nieuwssites. Haar andere passie is poëzie. Met de dichtbundels There is Still a Sea Between Us (2000), A Very Troublesome Woman (2003) en Ellay (2010) wordt ze beschouwd als een van de meest veelbelovende jonge Palestijnse dichters. Ze sleepte verschillende prijzen in de bezette Palestijnse gebieden en Alexandria in de wacht. In 2012 kreeg werd haar recentste dichtbundel Betrayal of God, Multi Scenarios (2011) gelauerd met de EL Hizjra literatuurprijs in de categorie Arabisch.
Cathelijn Schilder studeerde Writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds haar afstuderen in 2002 schrijft ze korte verhalen voor Hollands Maandblad en deed dat ook voor de radioprogramma’s Nooit meer slapen, Duizend Woorden en Music Hall van de VPRO. In 2005 verscheen haar eerste roman De eenling. In oktober 2012 verscheen haar tweede roman Eerst een huis bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Hermine Deurloo trad op met o.a. het Metropole Orkest, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Schonberg Ensemble, en deed internationaal tournees en concerten met muzikanten als Tony Scherr, Het Willem Breuker Kollektief, Han Bennink, Jesse van Ruller, Candy Dulfer, Denise Jannah. In oktober 2012 verscheen haar nieuwste cd Glass Fish bij Challenge Records. Hermine speelde allerlei tunes in voor films (Puk van de Pettenflet, Erik of het klein insectenboek, Johan) en televisie (Vreemde kostgangers, RTL4 leaders, Talpa, de Unox-reclame). In juni 2012 speelde zij de muziek voor de nieuwe film van Amin Matalqua (Strangely in Love, 2013) gecomponeerd door Austin Wintory (grammy nominated voor The Journey).
Revue de Paré is een initiatief van stichting Samenwonen-Samenleven in samenwerking met stichting Agora Lettera, Kantlijn, Uitgeverij Jurgen Maas, stichting Khorshid en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA).