Revisited: Colette en de dagboekroman
In de programmareeks Revisited staat elke editie een klassieker uit de wereldliteratuur centraal. Schrijver en journalist Dieuwertje Mertens bespreekt dit boek met auteurs wier werk een verwantschap vertoont met het boek of thema van de avond. Hoe hebben deze schrijvers de klassieker gelezen of herlezen? En zijn er aspecten aan het boek die ze herkennen in hun eigen werk?
De volgende editie op 29 januari 2025 in Café Belcampo zal gaan over de Franse schrijfster Colette (1873-1954) en het genre van de dagboekroman, aan de hand van Colette’s klassieker Claudine in Parijs.
Dieuwertje gaat in gesprek met schrijvers Désanne van Brederode, Elte Rauch en dichter Robin Block over hun lezing van Claudine in Parijs en over het dagboekgehalte van hun eigen werk. Vertaler Gerda Baardman geeft een inleiding op het boek.
‘Colette is de enige grote vrouwelijke schrijver van Frankrijk.’ Simone de Beauvoir
Over Claudine in Parijs:
Claudine in Parijs maakt onderdeel uit van de Claudine-cyclus van Colette. Claudine verhuist naar Parijs, waar zij haar toekomstige man, Renaud, ontmoet en haar neef Marcel. Haar oude schoolvriendin Luce blijkt ook in Parijs te wonen, maar Claudine vindt het verschrikkelijk dat ze zich laat onderhouden door een veel oudere man.
Meedogenloos, onstuimig en sensueel legt Colette, alias Claudine haar geestige observaties en avonturen vast tussen de intrigerende personages die haar omringen, waarbij ze op fantastische wijze de glamour en opwinding van het Parijse leven oproept.
Dieuwertje Mertens is schrijver, literatuurcriticus en journalist. Ze schrijft onder andere voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Voor VPRO maakt ze diverse radiodocumentaires. In 2023 debuteerde ze met de roman Moeders Heiligen.
Elte Rauch is schrijver, oprichter van uitgeverij HetMoet en van de Britse imprint The New Menard Press. Ze groeide op in Zeeland maar verhuisde naar Engeland toen ze 18 was. Ze studeerde sociale wetenschappen en filosofie aan Bristol University en theologie in Utrecht. Elte verzorgt regelmatig verschillende programma’s voor literaire en culturele podia, en is tevens project manager literatuur voor de afdeling Kunstzaken aan het Amsterdam UMC. In 2023 verscheen haar debuutroman Een vrouw met mooie borsten -het dagboek van Veere Wachter bij uitgeverij Cossee. Elte woont en werkt in Amsterdam en Londen.
Robin Block is dichter, columnist en muzikant. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van taal, muziek en performance. Ook maakt hij veel werk over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Vorig jaar verscheen zijn nieuwe poëziebundel Handleiding voor Ontheemden (Atlas-Contact). Deze werd bekroond met de Granate Poëzieprijs en De Herman de Coninckprijs. Onlangs is het boek ook in Engelse vertaling gepubliceerd in Indonesië. Als muzikant bracht Robin Block verschillende albums uit met dromerige Indiefolk, won hij de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en trad hij op bij vele festivals en podia.
Désanne van Brederode (1970) is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder meer de romans Ave verum corpus, Hart in hart, Wonderlamp en De tas, en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2022 verscheen haar lovend ontvangen roman Zielland.
Gerda Baardman is literair vertaler. [Bio volgt nog]
De illustratie is gemaakt door Elianne Koolstra.