SLAA

SLAA

Reflecting Cities #2: Time is Illmatic

Reflecting Cities #2: Time is Illmatic

wo 12 juli 2017

In aanloop naar het Read My World Festival, dat begin oktober plaatsvindt in de Tolhuistuin en dat als thema BLACK USA heeft, cureert Reflecting Cities deze zomer een serie buitenfilms die de ontwikkeling van de hedendaagse zwarte cultuur in Amerikaanse steden tonen. Voor iedere film selecteert SLAA een Nederlandse schrijver om te reflecteren op de film. Verwacht zomerse avonden in een prachtige tuin, relevante films met contextualiserende randprogrammering en de ruimte voor dialoog.

Op 14 juli kijken we de documentaire Time is Illmatic, over Nasir ‘Nas’ Jonges. Met inleiding door Murat Isik over hoe je roots je maken tot wie je (als kunstenaar) bent.

Murat Isik (Izmir, 1977) is schrijver. Voor zijn korte verhaal ‘De laatste reis’ won hij de El Hizjra Literatuurprijs. In 2012 kwam zijn debuutroman Verloren grond uit. Voor de roman kreeg hij de Bronzen Uil Publieksprijs. Verloren grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar (Ambo Anthos), over opgroeien in de Amsterdamse Bijlmermeer.

Time is Illmatic
Weinig albums in de hiphop-geschiedenis worden zo bejubeld als Illmatic, het debuut van Nasir ‘Nas’ Jones’. Het verhaal achter het creatieproces van het album wordt in Time is Illmatic onderzocht. Time is Illmatic is een documentaire die zich focust op persoonlijke en sociologische factoren die Nas en zijn muziek vormden. Door middel van archiefbeelden, foto’s en interviews vertelt de film het verhaal van een van de grootste MC’s.

Als je al bekend bent met het verleden van Nas, brengen de archiefbeelden van Nas’ eerste optredens je weer even terug in de tijd.

Over Nas
Op twintigjarige leeftijd maakte Nas in 1994 een enorme impact met Illmatic, algemeen beschouwd als een van de beste rap albums aller tijden. Hij wordt als een van de beste en origineelste rapartiesten gezien, onder meer vanwege zijn storytelling skills.

‘I want to sound like an instrument. I want my voice and my words to marry the beat. I go with the rhythm of it and the words start to come to my mind and those words could be based on things that’s been on my mind for the past year, the past month, the past week, whatever; I write it.’ – Nas (NPR, 2012)

Dit programma is een samenwerking tussen Read my world, Stichting Tolhuistuin, Metro54Full Color Entertainment en SLAA.