SLAA

SLAA

RASTER – Gedicht/Geen gedicht

RASTER – Gedicht/Geen gedicht

2007-10-02 20:00:00

Met: Anneke Brassinga, Jaap Blonk, Lloyd Haft, Erik Lindner, Martin Reints, K. Schippers, Hans Tentije, Nachoem Wijnberg en Miek Zwamborn.

​Toen Erik Lindner gevraagd werd als gastredacteur van Raster 119, stelde hij zich de volgende vraag: Wat schrijven dichters als ze geen gedichten schrijven? Boodschappenlijstjes? Brieven? Notities? Essays, romans of korte verhalen? Modulen, notulen? Beursberichten? Toespraken? Er zijn landen waar andere teksten van een dichter een zekere status hebben. Maar hoe zit dat in Nederland? Is een dichter hier in een ander genre in principe een beginneling?
Het antwoord was veelvoudig. Sommige auteurs zochten in hun bijdrage een overeenkomst tussen gedicht en andersoortige tekst. Andere dichters tonen juist nadrukkelijk het verschil. Waar houdt een gedicht op dat te zijn? En met wat voor genre hebben we van doen als het geen gedicht meer is?
Op deze avond worden de waterscheidingen en rafelranden van de poëzie uitbundig gevierd. Na een inleiding door Erik Lindner dragen Anneke Brassinga, Hans Tentije, Miek Zwamborn, Nachoem Wijnberg en Lloyd Haft teksten voor waarmee ze zich van een andere kant laten zien. Martin Reints wandelt door New York, K. Schippers vertoont een film van Kees Hin en Jaap Blonk excelleert in een performance die alle genre-indelingen in de wind slaat. Tussendoor discussieert Erik Lindner met de deelnemers over het poldermodel in de Nederlandse poëzie.