SLAA

SLAA

Prijsuitreiking: Jan Hanlo Essayprijzen

Prijsuitreiking: Jan Hanlo Essayprijzen

2009-09-16 00:00:00

Met: Oscar van den Boogaard, David van Reybrouck en Wytske Versteeg; Tiny Rutten, Coco Schrijber en Arjen van Veelen; Marita Mathijsen (lezing) en Hans Goedkoop (presentatie en gesprek). Entr’acte: Jasper Giljam, Nils Romijn en Klarien Sonderen. I.s.m. Stichting Jan Hanlo Essayprijs en Stichting LIRA. 

Het essay is een literair genre dat bijzondere aandacht verdient. De Jan Hanlo Essayprijzen dragen in belangrijke mate bij aan de waardering voor het genre. De prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt. Dit jaar zijn de genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot (eerder gepubliceerde essaybundels): Oscar van den Boogaard met Snobisme voor beginners, David van Reybrouck met Pleidooi voor populisme en Wytske Versteeg met Dit is geen dakloze. Voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein (een ongepubliceerd essay) zijn genomineerd: Tiny Rutten met Waarom het Nederlands de lingua franca van de Europese Unie moet worden, Coco Schrijber met Klink en Arjen van Veelen met Suum cuique.
Marita Mathijsen begint de feestelijke prijsuitreiking met de Jan Hanlo Essayprijslezing. Maarten Asscher leest de juryrapporten voor en maakt de winnaars bekend. Deze winnaars ontvangen van BarBara Hanlo (voorzitter van de stichting) naast het prijzengeld een speciale trofee, ontworpen door Jasper Giljam. Hans Goedkoop gaat in gesprek met de genomineerden/winnaars. De entr’actes worden verzorgd door Jasper Giljam, Nils Romijn en Klarien Sonderen, studenten aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.
In 2009 bestond de jury uit Stine Jensen, Beatrijs Ritsema en Frans Saris, onder voorzitterschap van Maarten Asscher.
Zie ook: www.essayprijs.nl