SLAA

SLAA

Openingsavond Week van de Afrikaanse Roman

Openingsavond Week van de Afrikaanse Roman

vr 16 september 2016

Op zoek naar een crash course Zuid-Afrikaanse literatuur? Vanavond luiden we in Amsterdam het begin in van de Week van de Afrikaanse Roman, waarin de meest belangwekkende Zuid-Afrikaanse schrijvers van dit moment door Nederland en België touren. Tijdens de officiële openingsavond van de Week in VondelCS zie je alle schrijvers en artiesten die meereizen op één podium. Specialist gender, ethnicity en postcolonial studies Nancy Jouwe stelt onze gasten deze avond aan je voor.

Lien Botha is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze maakte recent een bijzonder boek over geheugenverlies en identiteit, gesitueerd in een post-apocalyptisch Zuid-Afrika, waarin tekst en fotografie verweven worden.
Simon Bruinders is acteur en schrijver. Zijn debuutroman Die Sideboard was een zodanig succes dat er een musical van gemaakt is. Deze avond wordt de Nederlandse vertaling van het boek officieel gepresenteerd. Ter ere daarvan draagt Bruinders zelf een monoloog voor uit Die Sideboard, en zingt diva Karin Hougaard het bekendste nummer uit de musical.
De Nederlandse emeritus hoogleraar Ena Jansen gaat met moderator Nancy Jouwe in gesprek over haar boek Bijna familie, waarin ze, vijftien jaar na het eind van de apartheid, de rol en representatie van huiswerkers in de literatuur onder de loep neemt. Vanavond is ook van de Nederlandse editie van dit boek de officiële presentatie.
Francois Smith schreef een aangrijpende psychologische roman over collectief en persoonlijk trauma, dat zich uitstrekt van de Tweede Boerenoorlog tot de Eerste Wereldoorlog en van Zuid-Afrika tot Engeland. Hij gaat met Nancy Jouwe in gesprek over het aanhoudende belang van dit thema en de vraag waarom er relatief weinig over wordt geschreven.

Muziek is er van een van de iconen van de Zuid-Afrikaanse muziek: Karin Hougaard. Ze wordt op de piano ondersteund door Mart-Marie Snyman.