SLAA

SLAA

Op de Schans #8 – UITVERKOCHT

vr 2 december 2022
20:15
Galerie De Schans: Warmoesstraat 67

Eens in de zoveel maanden vindt in Galerie De Schans een literaire explosie plaats. Tijdens Op de Schans staan gevestigd schrijvers naast jong talent, in een avond gepresenteerd door Alma Mathijsen. Iedereen die op het podium staat laat iets nieuws zien of horen: iets dat ze nog nooit eerder aan de buitenwereld hebben laten zien. De avond eindigt zoals altijd met een open mic.

Iedereen kan hieraan meedoen: meld je op de avond zelf aan. Spoken word, poëzie, proza of essay: alle tekst is welkom! Aanmelden is simpel: schrijf je naam bij binnenkomst op het krijtbord. First come, first serve, dus wees op tijd. En goed om te weten: iedere deelnemer aan de open mic krijgt slechts 3 minuten, dus neem iets mee dat kort maar krachtig is.

Galerie De Schans van Bonne Reijn op de Warmoesstraat is het nieuwe thuis van Op de Schans. In de galerie vind je ook een boekenkast vol literatuur, gecureerd door SLAA i.s.m. Athenaeum, en kunstpublicaties, gecureerd door uitgeverij Grand Opening.

De line-up van deze editie: Abdelkader Benali, Obe Alkema, Laura Kampman en Quentin Euverte.

Locatie: Warmoesstraat 67 // 1012 HX Amsterdam
Datum: 2 december
Deuren open: 20.00
Aanvang: 20.15

Meer over Op de Schans
Op de Schans is het huisfeest waar al je favoriete schrijvers en artiesten rondlopen. Bij eerdere edities spitte Ray Fuego poëzie, las Connie Palmen voor, testte Pepijn Lanen de eerste versie van zijn volgende boek uit en droeg Anton Dautzenberg voor uit notities die nog maar net zijn opgedroogd. Wat in ieder geval iedere keer vaststaat: bier is 1 euro, er worden plaatjes gedraaid en iedereen kan meedoen aan de open mic.

Foto: Merlijn Doomernik

Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut uit 1996. In 2015 verscheen Casa Benali, een Marokkaans huis-, tuin- en keukenkookboek. In september van dat jaar werd Benali vader van een dochter, voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef, dat in april 2016 verscheen. Begin 2022 verscheen Het andere verhaal, waarin Benali schrijft over Marokkaanse kunst uit het modernisme.

Obe Alkema (1993) is dichter en publiceert in/op diverse Nederlandse, Vlaamse en internationale tijdschriften/platforms en is poëziecriticus bij NRC Handelsblad. Publicaties: de chapbooks Het belang van het ogenblikkelijke (2016) en Actuele ruïnes (2016), allerlei zines en de poëzieglossy Obelisque (het balanseer, 2018, nominatie C. Buddingh’-prijs).

Laura Kampman (fotografe, muzikante) transformeerde het vastleggen van momenten in foto’s, naar het vastleggen in geluidsopnames. Op haar telefoon neemt ze al een aantal jaar verschillende omgevingen, alledaagse geluiden, gesprekken en liedjes op. Deze opnames worden niet alleen vervlochten tot opzichzelfstaande geluidscollages (Roof of Air), maar vormen ook de basis voor haar eigen liedjes.

Quentin Euverte is beeldend kunstenaar en uitgever. In zijn sculpturen en installaties lijkt het object, een onuitputtelijk en rauwe materie, op oneindige “micro-sociologies”. Zijn werken zijn ontworpen en gemaakt als een verzameling collages in een ruimte, waarin low-tech-effecten, “slechte kunst” en industrieel afval samenkomen. De geïnstalleerde sculpturen komen voort uit een omvangrijk spel van citaten in de eeuw van cybernetics en de gedigitaliseerde wereld. Vervolgens worden ze hun eigen netwerk van ideeën, waarin ze zich hier en daar gedragen als de voortdurende opstelling van kleine, heimelijke fabrieken van betekenis.

Met zijn rondreizende studio Bakshish en zijn uitgeverij Industrie Culturelle blijft hij nieuw werk maken en samenwerken met verschillende artiesten wereldwijd. Hij ontving onder andere de Pierre Giquel Prize in 2020 en won de Hors-les-Murs residentie van het Institut français in 2016. In 2021 verscheen zijn kunstenaarsboek L’Oncle Cybernetician bij Lafayette Anticipation.