SLAA

SLAA

Op de Schans #12

vr 16 februari 2024
19:45
Galerie De Schans: Warmoesstraat 67

Op 16 februari is het weer tijd voor Op de Schans!

Eens in de zoveel maanden vindt in Galerie De Schans een literaire explosie plaats. Tijdens Op de Schans staan gevestigd schrijvers naast jong talent, in een avond gepresenteerd door Alma Mathijsen. Iedereen die op het podium staat laat iets nieuws zien of horen: iets dat ze nog nooit eerder aan de buitenwereld hebben laten zien. De avond eindigt zoals altijd met een open mic.

Iedereen kan hieraan meedoen: meld je op de avond zelf aan. Spoken word, poëzie, proza of essay: alle tekst is welkom! Aanmelden is simpel: meld je bij het krijtbord zodat iemand van de organisatie je naam op de lijst kan zetten. First come, first serve, dus wees op tijd. En goed om te weten: iedere deelnemer aan de open mic krijgt slechts 3 minuten, dus neem iets mee dat kort maar krachtig is.

Op de line-up staan dit keer Babeth Fonchie Fotchind, Gover Meit, Niña Weijers en Boris de Klerk!

Galerie De Schans van Bonne Reijn op de Warmoesstraat is het nieuwe thuis van Op de Schans. In de galerie vind je ook een boekenkast vol literatuur, gecureerd door SLAA i.s.m. Athenaeum, en kunstpublicaties, gecureerd door uitgeverij Grand Opening.

Foto: Wouter le Duc

Babeth Fonchie Fotchind is dichter en schrijver. Ze draagt regelmatig voor op podia en festivals, publiceerde onder meer in Kluger Hans, De Revisor, De Groene Amsterdammer, DW B, De Gids, ELLE magazine en Lilith Mag. Ze werd onder meer geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren en het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Door VOGUE werd ze verkozen tot Next Talent To Watch. Ze werd genomineerd voor de Harpers Bazaar Women of the Year Award en door de Volkskrant verkozen tot literair talent. Dichtbundel Plooi verscheen in juni 2022 bij Uitgeverij De Geus en ontving lovende recensies. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman en tweede dichtbundel.

Foto: Julie Hrudova

Gover Meit is kleinkunstenaar. Hij is onder zijn eigen naam vooral bekend van de bands waar hij in speelde, zoals Wooden Constructions en recenter longsy. Onder zijn pseudoniem Stefano Keizers is hij cabaretier en won hij in 2016 de Wim Sonneveld-prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn deelname aan De Slimste Mens. Zijn nieuwe artiestennaam is Donny Ronny.

Foto: Annaleen Louwes

Niña Weijers (1987) is schrijver van de romans ‘De consequenties’ (2014) en ‘Kamers antikamers’ (2019, genomineerd voor de bng Bank Literatuurprijs). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vertalingen van haar romans verschenen in Duitsland, Frankrijk, Montenegro, Tsjechie en de Verenigde Staten. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2022 verscheen Zelf doen en in maart 2023 volgde Cassandra.

Boris de Klerk (Amsterdam, 1998) is een performance- en geluidskunstenaar gevestigd in Amsterdam. Sinds hij de performance-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht in 2022 heeft afgerond is hij zelf werkzaam als kunstenaar en geluidsontwerper, alleen en in verscheidene samenwerkingen. Hij verdeelt zijn tijd voornamelijk tussen het werken aan eigen performances, en (als sound-designer) de performances en voorstellingen van anderen. In 2023 won hij samen met Finn Borath de Piket Kunstprijs in de categorie toneel.

//Foto’s: Lariza Zaldy