Olijven op Pekelzuur
Of waarom zo veel Marokkaans-Nederlandse schrijvers meedoen aan het publieke debat.
Schrijver Asis Aynan stelde zichzelf de vraag waarom zo veel Marokkaans-Nederlandse schrijvers zich zowel in de wereld van de literatuur als op de opiniepagina’s laten zien?
Asis Aynan is naast schrijver ook columnist voor ZEMZEM, Folia Magazine en verbonden aan de Volkskrantbijlage Vonk. Hij schreef Veldslag en andere herinneringen en Ik, Driss. Dit laatste boek is momenteel in musicalvorm op de planken te zien. Daarnaast is Aynan docent aan de Hogeschool van Amsterdam en richtte hij de Berberbibliotheek op, een boekenserie waarin auteurs met een Berberachtergrond zijn opgenomen.
Het valt hem op dat er überhaupt veel Marokkaanse schrijvers in Nederland hun werk verrichten. Daarnaast mengen veel van deze auteurs zich in het publieke debat door middel van het schrijven van opiniërende stukken. Door te spreken met een aantal van deze schrijvers met een verschillende achtergrond of interesse probeert hij op deze avond dit fenomeen te verklaren.
Op 23 november nodigt Aynan Raoul Heertje, Said el Haji, Abdelhakim Chouaati, Rachida Lamrabet en Jamal Ouariachi uit
om over dit onderwerp te spreken onder leiding van journalist Kustaw
Bessems. Allen worden geïnterviewd over het vraagstuk van de avond,
waarna de gasten een tekst voordragen. Deze stukken, speciaal geschreven
voor deze avond, worden de volgende dag gepubliceerd in de Volkskrant in de bijlage Vonk.
Stand-upcomedian en columnist Raoul Heertje zal o.a. een blik werpen op
het interessante vraagstuk. Naast zijn panellidmaatschap in Dit was het nieuws schrijft hij columns voor Sportweek, NRC Handelsblad en het Parool. In 2011 kwam zijn boek Mark Rutte is lesbisch uit. Said el Haji speelt in zijn essay’s en collumns met het begrip ‘vrijheid’. De ontdekking en ontwikkeling van het begrip staat in zijn werk centraal. Abdelhakim Chouaati werd bekend als columnist door zijn website
Elqalem.nl. Met het motto van de website: ‘negatieve aandacht is ook
aandacht’, veroorzaakte die veel opschudding na de moord op Theo van
Gogh. Rachida Lamrabet is een Vlaamse romanschrijfster die tevens opiniestukken voor De Morgen schrijft. Naast haar schrijvende activiteiten is zij ook nog advocate. Jamal Ouariachi debuteerde in 2010 met De vernietiging van Prosper Morèl. Hij schrijft sindsdien verhalen, artikelen en essays voor onder meer nrc.next, HP/De Tijd en De Revisor. Ook werd hij opgenomen in Agents Provocateurs: 20 onder 35, een bundeling van de meest veelbelovende jonge Nederlandse schrijvers.
In samenwerking met Stichting Aknarij, Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Volkskrant.